Ghiduri APA pe bază de dovezi – Practică psihologică în Îngrijirea Sănătăţii

G

În acest număr dorim să informăm și, de ce nu, să ne inspirăm și din ceea ce înseamnă “bune practici” în intervențiile pentru sănătatea mintală pentru Asociația Americană de Psihologie (APA).

Un nou număr special al American Psychologist își propune să inspire psihologii să gândească expansiv și cu îndrăzneală despre cercetări, politici, practici și eforturi de prevenire menite să elimine inechitățile în materie de sănătate.

APA a realizat o prezentare generală a Ghidurilor practicii pentru sanatatea mintală în  2021.

Ghidurile actuale de practică profesională au fost elaborate în semn de recunoaștere a faptului că ghidurile de practică clinică pun accent pe cercetare, în special pe eficacitatea tratamentului, cu îndrumări relativ puține în ceea ce privește expertiza sau caracteristicile pacientului, cultura și preferințele sale. Prin urmare, este necesar să se discute despre rolurile diverșilor factori în practica psihologică bazată pe dovezi în îngrijirea sănătății.

Aceste linii directoare cuprind „toate serviciile directe prestate de serviciile de sănătate: psihologi de îngrijire, inclusiv evaluare, diagnostic, prevenire, tratament, psihoterapie și consultație” (APA, 2006a, p. 273).

  • Ghidul 1: Psihologii sunt atenţi la principii şi importanța practicii bazate pe dovezi.
  • Ghidul 2: Psihologii se străduiesc să-și mențină și să-și îmbunătățească cunoașterea cercetării și a literaturii academice aplicabile în practica lor.
  • Ghidul 3: Psihologii se străduiesc să efectueze evaluări care sunt adecvate pentru cadru, scop și populație.
  • Ghidul 4: Psihologii caută să participe la colaborarea, planificarea tratamentului cu pacienții și alții, atunci când este cazul.
  • Ghidul 5: Psihologii urmăresc să cultive și să mențină relații terapeutice eficiente, în acord cu caracteristicile terapeutului și principiile de schimbare.
  • Ghidul 6: Psihologii se străduiesc să-și adapteze abordarea clinică preferințelor, culturii și caracteristicilor pacientului în moduri care cresc eficacitatea.
  • Ghidul 7: Psihologii urmăresc să monitorizeze procesul de tratament și rezultatele clinice.
  • Ghidul 8: Psihologii caută să-și modifice abordarea clinică atunci când este cazul și să întrerupă tratamentul atunci când pacientul nu mai beneficiază sau când obiectivele tratamentului au fost atinse.

 

  • Ghidul 9: Psihologii se străduiesc să colaboreze cu alți profesioniști atunci când este cazul pentru a facilita îngrijirea eficientă.
  • Ghidul 10: Psihologii se străduiesc să promoveze pacientul în ansamblu: sănătate, funcționare și bunăstare.


Pentru mai multe detalii, urmați link-urile de mai jos:

https://psycnet.apa.org/fulltext/2023-59875-001.html?_ga=2.159374778.1618697235.1683093782-999996792.1680230477

https://www.apa.org/practice/guidelines

https://www.apa.org/about/policy/psychological-practice-health-care.pdf

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR