Proiectul “Deceniul îmbătrânirii sănătoase 2021-2030”

P

decade-of-healthy-ageingÎncă din anul 1996, în articolul “Loneliness in elderly people: an important area for nursing research”, se recunoștea faptul că, deși fenomenul de singurătate apare la oameni de toate vârstele, el poate fi o problemă deosebită la vârstnici. Se recunoaște că singurătatea nu este un acompaniament necesar pentru îmbătrânire și că îmbătrânirea nu este singurul factor responsabil pentru dezvoltarea singurătății la persoanele în vârstă. Iată că nici secolul actual nu este departe de acest fenomen.

“Deceniul Națiunilor Unite pentru îmbătrânirea sănătoasă 2021–2030” este o colaborare globală, aliniată cu ultimii zece ani ai Obiectivelor de dezvoltare durabilă, pentru a îmbunătăți viața persoanelor în vârstă, a familiilor acestora și a comunităților în care trăiesc. Organizația Mondială a Sănătății a fost rugată să conducă implementarea proiectului în colaborare cu celelalte organizații ale ONU.

Strategia globală privind îmbătrânirea și sănătatea și primul său plan de acțiune 2016-2020, mandatează OMS să elaboreze un raport de referință în 2020 pentru Deceniul îmbătrânirii sănătoase. Un raport preliminar a fost prezentat Adunării Mondiale a Sănătății în mai 2020. Noul plan de acțiune al strategiei, solicită, de asemenea, partenerilor OMS și ONU să elaboreze rapoarte de stare la momentul inițial și confirmă mandatul OMS de a urmări progresul în perioada 2021-2030.

Raportul de referință pentru deceniul îmbătrânirii sănătoase 2021-2030 abordează cinci aspecte:

  1. Prezintă îmbătrânirea sănătoasă, acțiunile și factorii de sprijin ai proiectului și o cale de accelerare a impactului până în 2030.
  2. Unde suntem în 2020? Raportul oferă pentru prima dată o bază de referință pentru îmbătrânirea sănătoasă la nivel mondial.
  3. La ce îmbunătățiri ne-am putea aștepta până în 2030? Documentează progresul și scenariile de îmbunătățire.
  4. Cum putem accelera impactul asupra vieții persoanelor în vârstă? Acesta arată modul în care persoanele în vârstă și părțile interesate pot optimiza împreună capacitatea funcțională.
  5. Următorii pași includ oportunități de a stimula colaborarea și impactul până în 2023, următoarea perioadă de raportare.”

La link-urile de mai jos sunt accesibile și diverse resurse digitale:

https://www.who.int/initiatives/decade-of-healthy-ageing

https://www.who.int/publications/i/item/9789240017900

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR