Cum mirosim o relație bună?

C

cum mirosim o relatie bunaSuntem destul de obișnuiți să ne gândim la atașament, comunicare sau chiar întregul scenariu de viață ca fiind factori care contribuie la satisfacția relațiilor noastre romantice și sociale. Ne așteptăm de asemenea ca majoritatea informațiilor cu privire la atractivitate și parteneri dezirabili să fie receptată pe cale vizuală, ceea ce este adevărat, în special în cazul bărbaților. Dependența mare de simțul vizual pare să ne separe de alte specii, de altfel destul de înrudite cu noi, care folosesc mai degrabă olfacția pentru a comunica social și a-și recunoaște puii. Totuși, pare că mirosul are ceva de spus și în ceea ce privește relațiile umane, în moduri subtile și neașteptate, care contează atât în relațiile cele mai importante cât și în cele superficiale. Acesta este subiectul articolului de față.

Spune-mi cum miroși ca să îți spun cum ești?

Un studiu (cu eșantion destul de mic, e adevărat) arată că mirosul pare să fie un mod suplimentar de estimare a unor trăsături de personalitate de bază precum dominanța sau nevrotismul (dar nu și agreabilitatea) atunci când evaluatorii mostrelor olfactive sunt femei. În mod interesant, folosirea de parfum pentru a masca mirosul natural pare să împiedice mai mult predicția nevrotismului, decât a dominanței. E mai ușor să maschezi că ești predispus/ă la stres decât să ascunzi cât de natural îți este să coordonezi/organizezi un grup. Aceste rezultate sunt concordante cu studii care arată că emoții puternice, precum frica, pot fi detectate olfactiv în relația cu sexul opus  (unde bărbații sunt cei evaluați și femeile evaluatori). 

Simțul olfactiv pare a fi însă folosit de femei și pentru a evalua alte femei. De exemplu, un studiu mic cu experiențe olfactive față în față arată că evaluările sociale pot fi influențate de cât de plăcut este perceput a fi mirosul persoanei. Chiar și în evaluările legate de sexul opus, femeile par să estimeze mai pozitiv unele trăsături sociale, dar nu atractivitatea, dacă sunt  expuse în timpul evaluării la un parfum bărbătesc.

Contează olfacția în relațiile romantice?

Dacă consultăm o recenzie a studiilor pe acest subiect aflăm că e posibil să existe un impact al mirosului în mai multe moduri. Inițial, olfacția pare a fi implicată în selecția unui partener compatibil (inclusiv genetic), dar apoi pare să contribuie și la calitatea relației în desfășurare. Este sugestiv și faptul că expunerea la mirosul partenerului poate reduce reacția de stres, pe când expunerea la un miros aparținând unui străin o amplifică. Pare că avem o modalitate olfactivă de a identifica persoanele apropiate. 

Mirosul și alte relații fundamentale

Mirosul pare a fi esențial și în cazul celeilalte relații importante din viața oamenilor, cea parentală. Deja faimoasa oxitocină, supranumită hormonul atașamentului este legată de olfacție și există dovezi conform cărora în caz de sarcină are loc o geneză de celule olfactive suplimentare care să sprijine recunoașterea propriului copil. 

Ce înțelegem din asta?

Multe din studiile la care face trimitere acest articol sunt mai degrabă studii cu eșantioane mici de tip pilot, ceea ce face dificilă tragerea unor concluzii sigure legate de rolul olfacției în relațiile umane. Ținând cont însă de cât de mult se bazează alte mamifere pe astfel de indicatori în toate tipurile de interacțiuni importante, există șanse ca noi înșine să ne subestimăm abilitatea de a mirosi relațiile benefice. 

Ioana - Andreea Rățoi

Andreea Rățoi este dublu-absolventă de master, absolvind întâi Psihologia Sănătății-Cercetare Clinică și Optimizare Comportamentală și apoi masterul de Neurobiologie din cadrul Universității București. Este preocupată de psihologia clinică și cognitivă, în special de modul în care neuroștiințele pot ajuta la clarificarea proceselor psihologice și la selectarea de intervenții eficiente.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR