Putem învăța din experienţele negative?

P

putem invata din experientele negativeAi trăit și tu momente când evenimentele negative cumva incontrolabile au contribuit și te-au ajutat să-ți reconstruieşti viața și să valorifici ce-i mai important în ea? Ei bine, despre asta, însă fără patetism dramatic, este acest articol. Vei găsi aici dovezi ştiinţifice pentru răspunsul „da” la întrebările de mai sus. În plus, vei mai afla despre gândirea contrafactuală şi dacă fericirea te poate ajuta la găsirea sensului în viaţă.

Oamenii caută să petreacă timp în experiențe pozitive, bucurându-se și savurându-le. Totuși, nu te gândești și nu rememorezi involuntar momentele pozitive când te afli în situații dificile. Aşa este? Cu toate acestea, experiențele negative sunt prezente în viața oricărui om. De la cele mai mici (de exemplu, o ceartă) la cele masive (de exemplu, moartea unui copil).

Acordă omul o mai mare atenție negativului decât pozitivului în viața sa? Ironic, da.

Evenimentele negative şi „viaţa bună” (1-4)

  1. Ce înseamnă „Viața bună”/ de calitate?

„Viața bună” a fost descrisă de filosofi și psihologi ca fiind exprimarea autentică a sinelui, un sentiment de bunăstare și implicare activă în viață și muncă. Deci elementele cheie pentru o viață bună sunt sensul vieții, autenticitatea și bunăstarea. 

  1. Autenticitate și bunăstare

Conceptul de autenticitate, în gândirea occidentală, își are originea în preocuparea filosofilor greci de a ne examina și cunoaște pe noi înșine, pentru a trăi într-un mod care să reflecte adevărata noastră chemare și s-a dezvoltat prin filozofia existențialistă. Autenticitatea, ca un proces al descoperirii de sine, implică descoperirea de sine și acționarea în conformitate cu sinele. Abordarea existențialistă accentuează autocreația, alegerea modului de a trăi sau a exista și asumarea responsabilității pentru această alegere. (Pugh, Maslen, & Savulescu, 2017)

Totuși, pot experiențele negative oferi un beneficiu ascuns bunăstării? Pot experiențele negative să clarifice sensul vieții?

Cercetările sugerează că experiențele negative pot duce la construirea sensului vieții deoarece motivează înțelegerea a ceea ce stă la baza construirii sensului în viață, mai exact a modului în care se potrivește evenimentul într-o narațiune mai largă a sinelui, a relațiilor și a lumii.

  1. Construirea sensului în viața și evenimentele negative

Trei studii au examinat sensul atribuit evenimentelor care variază în intensitate și valență (pozitiva sau negativă) și modul în care detectarea și construcția sensului se raportează la experiența sensului în evenimente de viață.

S-a arătat că sensul construit a fost mai probabil să apară ca răspuns la evenimente negative, în timp ce sensul deja existent a fost mai probabil să fie asociat cu evenimente pozitive.

Aceste studii sugerează că experiența mai subtilă a detectării sensurilor poate oferi o modalitate de a înțelege sensul care rezultă din evenimente și experiențe pozitive și negative.

Revizuirea a sute de cercetări a concluzionat că atunci când oamenii se confruntă cu o perturbare a vieţii (de exemplu, modul în care se înțeleg pe ei înșiși, relațiile lor sau locul în care se află), încearcă să consolideze conexiunile și să revină la starea iniţială.

  1. Sensul în viață și fericirea

Sensul în viață și fericirea nu sunt concepte care se suprapun integral.

O cercetare din 2013 arată că satisfacerea nevoilor personale crește fericirea, dar a fost în mare măsură irelevantă pentru sens. Fericirea a fost în mare parte orientată spre prezent, în timp ce semnificația evenimentelor implică integrarea trecutului, prezentului și viitorului. De exemplu, gândirea cu privire la viitor și trecut a fost asociată cu un sens ridicat, dar fericire scăzută.

Niveluri mai mari de îngrijorare, stres și anxietate au fost asociate cu un sens mai mare, dar fericire mai mică. Preocupările cu privire la identitatea personală și exprimarea sinelui au contribuit la sens, dar nu la fericire.

Evenimentele negative şi Gândirea Contrafactuală (5,6)

  1. Gândirea contrafactuală sau „ce ar fi putut fi

O constatare provocatoare a gândirii cu privire la rolul înțelegerii și construirii sensului vieții provine din lucrul terapeutic cu oamenii care utilizează gândirea contrafactuală. Gândirea contrafactuală se referă la simulări mentale ale unor evenimente ipotetice care au o asemănare strânsă cu un eveniment real și tind să fie declanșate de evenimentele negative, mai mult decât de cele pozitive.

De exemplu, un șofer care a fost rănit grav într-un accident de mașină se angajează în gândire contrafactuală atunci când reflectă asupra a ceea ce s-a putut întâmpla dacă nu mergea pe un drum nou acasă de la serviciu. Folosind gândirea contrafactuală pentru a înțelege evenimentele de viață le crește semnificația.

  1. Beneficii ale gândirii contrafactuale
  • Te poate ajuta să priveşti lucrurile din mai multe unghiuri.
  • Îți poate spori creativitatea în raționamentele viitoare.
  • Te poate ajuta să faci lucrurile diferit în viitor.
  • Te poate conduce la acțiune.

 

  1. Opinii ale unor reporteri de la UNESCO despre ce au învățat din evenimentele/experientele negative pe fondul pandemiei:
  • Noi, oamenii, suntem fragili noi înșine. Concentrează-te asupra a ceea ce este important. Întrebarea este dacă vom fi învățat lecția noastră.
  • Există bine în orice rău. Suntem împreună și putem face lumea un loc mai bun.
  • Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat este să am grijă de mine și să îmi dedic mai mult timp mie și celor apropiați. Aceste lucruri mici sunt de fapt cele care mă ajută să mă regăsesc.
  • Am învățat să iubesc, să ascult, să am grijă, să respect și să ajut.

 

Ca la final…

Scopul acestui articol a fost de a arăta că problemele, adversitatea și pierderea pot promova eforturi pentru a înțelege modul în care acestea au sens și a le integra în cunoștințele existente.

Aceste eforturi de integrare mentală pot consolida și susține percepțiile despre sens mult mai mult decât momentele de fericire.

Pe scurt, literatura susține argumentul că experiențele negative pot promova înțelegerea sensului în viață. Traume groaznice activează oamenii să caute sens în eveniment. Feedback-ul și evenimentele care pun sub semnul întrebării sensul personal provoacă încercări de a găsi sens în domenii neafectate. S-a arătat importanța cogniţiei și a proceselor care vizează înțelegerea și integrarea evenimentelor negative. Acestea pot stimula sensul în viață, formarea unei narațiuni compensatorii despre identitate.

Fotografie copertă: Greg Rakozy via Unsplash

Mihaela Abagiu

Mihaela Abagiu este absolventă a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei și a masterului Psihologia Sănătăţii - Cercetare Clinică şi Optimizare comportamentală,  Universitatea din Bucureşti. Este interesată de psihologia bazată pe dovezi ştiinţifice , psihologia ca domeniu de studiu interdisciplinar și de mecanismele de adaptare ale omului, cu precădere în situații adverse de viața, mecanisme care se pot modela prin educare și autoeducare.

1 comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR