Un avantaj evident al terapiei online, în zilele noastre, îl reprezintă faptul că poate face disponibile serviciile de sănătate mentală și consiliere pentru persoanele aflate în izolare și poate fi un bun suport emoțional pentru toate persoanele aflate în dificultate în această perioadă. Până la urmă, este pentru prima oară când ne aflăm în situația de a ne fi restrânsă libertatea de a părăsi propria locuință.
Simptomele de anxietate și depresie sunt frecvent întâlnite în astfel de situații, iar terapia online poate fi un bun ajutor în acest sens. O meta-analiză din 2018 a arătat că terapia online este o metodă la fel de eficientă ca terapia tradițională în a ameliora și trata depresia majoră, tulburarea de panică, tulburarea de anxietate socială și tulburarea de anxietate generalizată.
Un studiu din 2014, publicat în “Behaviour Research and Therapy“, confirmă eficiența terapiei online în cazul tulburărilor de anxietate, cu sau fără comorbidități, și găsește un beneficiu secundar în reducerea costurilor (atât pentru terapeut cât și pentru client), rezultatele pozitive fiind menținute și la un an după terminarea terapiei.
Tehnofobia și anxietatea legată de folosirea tehnologiei
Un dezavantaj clar îl reprezintă gradul de alfabetizare digitală și competențele tehnice pe care o persoana trebuie să le aibă pentru a putea accesa, în siguranță, terapia online prin Skype sau alt serviciu de video chat. O bună informare a clientului legată de procesul comunicării online și durata terapiei poate ajuta în a crea un spațiu securizant. De asemenea, metodele prin care se poate restabili legătura, în cazul în care sunt probleme de conectivitate sau serviciile sunt indisponibile temporar, pot crește gradul de încredere în procesul terapeutic.
Absența fizică
Un alt dezavantaj pentru terapeuți este dat de faptul că multe indicii din limbajul non-verbal al clienților pot fi omise din anamneză și diagnosticarea ulterioară. O alternativă sănătoasă ar putea fi oferirea unei atenții sporite tonului și volumului vocii, alegerii cuvintelor și schimbărilor din patternul limbajului care ar putea compensa lipsa prezenței fizice a clientului.
De asemenea, persoanele care au amânat începerea terapiei ca urmare a anxietății sociale pot beneficia de scăderea anxietății referitoare la:
- felul în care se vă face plata pentru ședințe;
- socializarea de dinainte sau după ședință cu terapeutul sau cu alte persoane prezente în sala de așteptare;
- faptul că pot fi văzuți sau recunoscuți în sala de așteptare;
- divulgarea identității (prin folosirea de nickname-uri online);
- grijile legate de programarea ulterioară a ședințelor.
Terapia sub formă scrisă
Un bun adjuvant al terapiei online poate fi și comunicarea prin email. Informațiile împărtășite în scris pot fi salvate, la fel cum ședințele online pot fi înregistrate, ținând cont, desigur, de confidențialitatea datelor personale. Astfel, multe date împărtășite în cadrul unei ședințe pot fi revizuite oricând de către client, iar psihoeducația poate fi facilitată de recitirea informațiilor între ședințe, ceea ce poate ajuta procesul de recuperare.
Disponibilitatea informațiilor în format scris poate fi extrem de utilă și în cazul recăderilor și a revenirii stărilor afective negative. Acestea pot fi mai ușor gestionate în cazul în care clientul are la dispoziție informații detaliate referitoare la procedurile care l-au ajutat inițial în a depăși problema cu care se confruntă.
Reguli și limite sănătoase
În ceea ce privește setarea limitelor, pentru terapeuți ar putea fi important să ajusteze așteptarea clienților referitoare la disponibilitatea de timp petrecut online. Activitatea online poate fi monitorizată cu ușurință de oricine și terapeuții pot apărea online deși nu sunt disponibili în acel moment. Ei pot primi mai multe mesaje, de la mai mulți clienți în același timp, neputând prioritiza și răspunde nevoilor tuturor. O ajustarea sănătoasă a așteptărilor poate îmbunătăți relația terapeutică și poate preveni drop-out-ul.
Cursuri, ghiduri de practică și considerente etice
British Association for Counselling and Psychotherapy propune un framework de evaluare a serviciilor de psihoterapie prin intermediul telefonului sau online, printre care managementul comportamentelor dezinhibitorii (comportamente diferite față de cele față în față ca rezultat al utilizării mediului online), folosirea comunicării asincronice (e-mail, text) și implicațiile pentru relația terapeutică, comunicarea video și limbajul non-verbal, etc.
The American Psychological Association oferă resurse pentru educația continuă în telemedicină, cursuri online și ghiduri pentru practicieni.
European Federation of Psychological Associations a pus la dispoziție un ghid pentru practicarea psihoterapiei online pe termen scurt în timpul izolării sociale și un ghid general de principii etice de luat în considerare.
Online vs. traditional
Integrarea tehnologiei în practica psihoterapeutică este una dintre cele mai dezbătute teme din ultimii ani, fiecare dintre noi având un punct de vedere ferm cu privință la riscuri și beneficii. Regulile stabilite, reglementările legale și etice și accesibilitatea serviciilor sunt toți factori importanți în implementarea cu succes a practicii.
Deși este foarte probabil ca mare parte din oameni să aibă rețineri în privința consilierii online atunci când iau în considerarea începerea psihoterapiei, studiile arată că terapia online are aceleași rezultate că cea față-în-față, iar în unele cazuri poate aduce beneficii semnificative. Ceea ce face cu atât mai importantă explorarea acestei posibilități și promovarea ei, în special în contextul actual, în care încrederea în eficiența serviciilor de terapie online ar putea aduce mai aproape mai mulți oameni care până acum nu au cerut acest sprijin.