TEMA LUNII FEBRUARIE: RELAȚIILE DE CUPLU

T
Relațiile de cuplu constituie o parte importantă a vieții, iar fiecare persoană implicată într-o relație are anumite nevoi și așteptări legate de aceasta. Din diverse motive, acestea nu sunt îndeplinite, ceea ce poate conduce la un nivel scăzut al satisfacției în raport cu partenerul și relația de cuplu.

Tema lunii februarie este legată de relațiile de cuplu și abordarea terapeutică a acestora. Cu toate că fiecare relație are o dinamică specifică, multe din nemulțumirile persoanelor implicate într-o relație au la bază comunicarea. Literatura de specialitate prezintă diverse abordări terapeutice care au principii comune, a căror aplicare poate facilita schimbarea și, implicit, ameliorarea dificultăților din cadrul cuplului. 

Cu ocazia reevaluării relației, unii parteneri decid să meargă la terapie de cuplu pentru a rezolva dificultățile întâmpinate. Însă așteptările acestora de la terapie și de la terapeut pot fi disproporționate la început. 

Multe cupluri care merg la terapie au ajuns într-o etapă în care comunicarea dintre ei e deficitară și apar conflicte care escaladează în timpul sedințelor de terapie și nu numai. Pe parcursul ședințelor vor învăța diverse strategii de a face față dificultăților și de a gestiona conflictele apărute, fiind îmbunătățită comunicarea dintre parteneri.

Un alt subiect ce a captat interesul cercetătorilor este legat de dependența de relații, concretizată în dorința incontrolabilă de a fi iubit de partener, iar persoana este capabilă de numeroase sacrificii pentru a se asigura că afecțiunea partenerului îi corespunde în totalitate.

În acest număr al Newsletter-ului APR vă propunem să citiți mai multe informații despre relațiile de cuplu și abordarea terapeutică a acestora prin lectura următoarelor articole:

  1. Cinci principii ale terapiei de cuplu
  2. 5 Recomandări pentru cuplurile conflictuale
  3. Dependența de relații: perspective noi

 

 

Victor Bohuș

Victor Bohuș este absolvent al masteratului Psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este pasionat de cercetarea funcționării minții umane, iar printre interesele sale specifice se numără psihoterapia, psihologia interculturală și psihologia evoluționistă.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR