Dacă ești ca majoritatea oamenilor, atunci ți-ai setat o serie de rezoluții pe anul 2020. În cele mai multe cazuri însă, acestea eșuează în majoritatea cazurilor. Multe sunt doar niște aspirații vagi sau ambițioase.
Ne auto-sabotăm prin faptul că țintim nerealist de sus cu implementarea unor noi obiceiuri, fără să le abordăm cu ajutorul unor strategii inteligente care să asigure continuitate, precum setarea unor obiective specifice și măsurabile, alături de monitorizarea progresului. Pentru mai multe detalii, vă invităm să parcurgeți numărul din ianuarie 2018.
Tema pe care o propunem pentru rezoluțiile din 2020, spre a fi abordată cu sugestiile din numărul sus menționat, este grija de sine (self-care). Ne avântăm adesea cu obiective legate de bani și carieră, încât neglijăm bunăstarea noastră psihologică. Este, în fond, dificil să fim productivi la locul de muncă sau să avansăm în carieră dacă suntem copleșiți de depresie, anxietate sau burnout.
În literatura de specialitate se discută despre diverse modalități prin care putem gestiona eficient sursele de stres din viața noastră. Unele, precum meditația de tip mindfulness, ne ajută să privim cu mai multă detașare gândurile care ne trec prin minte în prezent, fără să le judecăm și fără să le controlăm. Altele, precum exercițiile de relaxare, conferă un efect rapid la nivel fiziologic, activând sistemul nervos parasimpatic. Nu în ultimul rând, o sursă de bucurie, care a fost alături de noi de-a lungul istoriei și la a căror domesticire am contribuit în mod activ, sunt animalele de companie, care pot contribui la scăderea nivelului de cortizol și la creșterea nivelului de oxitocină.
Vă propunem, așadar, în acest număr al Newsletter-ului APR, să descoperiți modalități prin care putem avea mai multă grijă de noi în 2020, lecturând articolele următoare:
- Mindfulness-ul pentru medici, psihologi și alți profesioniști din domeniul social
- Aplicarea tehnicilor de relaxare în anxietate
- Beneficiile terapiei asistate de animale
Vă invităm, de asemenea, la un eveniment despre impactul tehnologiei și al digitalizării asupra psihologiei [link], în data de 6 februarie, începând cu ora 14:30, la sediul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea București.
Victor Bohuș
Victor Bohuș este absolvent al masteratului Psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este pasionat de cercetarea funcționării minții umane, iar printre interesele sale specifice se numără psihoterapia, psihologia interculturală și psihologia evoluționistă.