Așadar tot ce este diferit poate ajunge subiect de batjocură sau opresiune din partea unor minorități intolerante, dar cu trăsături comune cu ale majorității, pe tematica discriminării.
Din fericire, și intoleranța se așează tot pe curba lui Gauss, având o minoritate intolerantă, extremistă, o altă minoritate tolerantă cu toate categoriile sociale, inclusivistă și o majoritate mai mult sau mai puțin tolerantă, în funcție de experiențele proprii, de educație și empatie.
Este important să fim conștienți în permanență de toate acestea fiindcă putem să ne surprindem având credințe despre anumite categorii de oameni – credințe ce cuprind generalizări care pot să ne țină departe de experiențe noi și plăcute alături de acele persoane, sau de o cunoaștere mai profundă a naturii umane. De asemenea, în cazul în care chiar noi am fost victima unei discriminări, este important să avem grijă să nu facem același lucru mai departe, printr-o identificare cu agresorul, pentru a nu perpetua comportamentul agresiv.
Acest număr al Newsletter-ului, APR vă propune să aflați mai multe despre această temă citind articolele următoare:
- Predictori ai tolerantei
- Impactul discriminării percepute asupra sănătăţii
- Psihologia interculturală: Interviu cu Monica Bartucz
Georgiana Codrescu
Georgiana Codrescu este absolventă a Facultății de Comunicare, masterand la Masterul de Psihoterapii Cognitiv-Comportamentale, consilier pentru dezvoltare personală, formator și moderator al primului Club de Carte de Psihologie din București. Interesată de psihologia științifică, cognitiv-comportamentală și art-terapie, își dorește să se implice activ în psihoeducație, consiliere individuală sau de grup.