TEMA LUNII NOIEMBRIE: Toleranță versus discriminare

T
Se vorbește mult despre toleranță și discriminare la nivel global, mai ales în contextul conflictelor armate sau a diferențelor salariale între anumite categorii sociale. Există discriminare pe bază de rasă, etnie, religie, IQ, sex, orientare sexuală, trăsături fizice sau dificultăți de vorbire, sănătate mintală și chiar culoarea părului sau alegeri vestimentare. Dacă ne uităm la mijlocul curbei lui Gauss, referitor la trăsăturile umane, orice nu se încadrează în „normalitate” poate deveni subiect de discriminare. Mai puțin în cazul femeilor, al căror număr este egal cu cel al bărbaților, această trăsătură fiind excepția de la regulă. 

Așadar tot ce este diferit poate ajunge subiect de batjocură sau opresiune din partea unor minorități intolerante, dar cu trăsături comune cu ale majorității, pe tematica discriminării.  

Din fericire, și intoleranța se așează tot pe curba lui Gauss, având o minoritate intolerantă, extremistă, o altă minoritate tolerantă cu toate categoriile sociale, inclusivistă și o majoritate mai mult sau mai puțin tolerantă, în funcție de experiențele proprii, de educație și empatie. 

Este important să fim conștienți în permanență de toate acestea fiindcă putem să ne surprindem având credințe despre anumite categorii de oameni – credințe ce cuprind generalizări care pot să ne țină departe de experiențe noi și plăcute alături de acele persoane, sau de o cunoaștere mai profundă a naturii umane. De asemenea, în cazul în care chiar noi am fost victima unei discriminări, este important să avem grijă să nu facem același lucru mai departe, printr-o identificare cu agresorul, pentru a nu perpetua comportamentul agresiv.

Acest număr al Newsletter-ului, APR vă propune să aflați mai multe despre această temă citind articolele următoare:

 

Georgiana Codrescu

Georgiana Codrescu este absolventă a Facultății de Comunicare, masterand la Masterul de Psihoterapii Cognitiv-Comportamentale, consilier pentru dezvoltare personală, formator și moderator al primului Club de Carte de Psihologie din București. Interesată de psihologia științifică, cognitiv-comportamentală și art-terapie, își dorește să se implice activ în psihoeducație, consiliere individuală sau de grup.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR