Știri din Psihologie | Noiembrie

Ș
 1. Noi dezvoltări în psihologia clinică la nivel european – contribuția Școlii Clujene de Psihologie Clinică și Psihoterapie

 

Psihologia clinică este cea mai veche specializare aplicativă a psihologiei, cu numărul cel mai mare de practicieni la nivel internațional și care atrage cele mai multe resurse de cercetare din psihologie.

În prezent, asociațiile de referință dedicate specific psihologiei clinice ca domeniu sunt mai mult naționale (ex. Society of Clinical Psychology-American Psychological Association/American Academy of Clinical Psychology/The Association of Clinical Psychologists-UK, etc.), decât internaționale.

Din nevoia de a tine unită paradigma clinică la nivel internațional, recent s-a înființat European Association of Clinical Psychology and Psychological Treatment (EACLIPT) EACLIPT are ca fundament paradigmatic abordarea științifică în domeniul clinic, abordare fundamentală, acum când întregul domeniu clinic (inclusiv medicina) este sub asaltul pseudoștiinței.  În curând va apărea și revista asociației, și anume Clinical Psychology in Europe (CPE).

Școala clujeană de psihologie clinică și psihoterapie va avea doi membri în boardul editorial al revistei – conf. univ. dr. Ioana Cristea și prof. univ. Dr. Daniel David,  numit și reprezentat național în EACLIPT.

 1.  A VIII-a Editie a Conferinței Naționale cu tema “Aplicații practice în dezvoltarea psihologiei” – 24-25 noiembrie la București

Asociația Smart Psi – Asociația pentru dezvoltarea psihologiei organizeaza în perioada 24-25 noiembrie cea de-a VIII-a ediție a Conferinței Naționale cu tema “Aplicații practice în dezvoltarea psihologiei”, în  București, la hotel Ibis Izvor.

Organizatorii vă așteaptă la o Conferință interactivă unde să aflati noutățile din domeniu, dar și noi arii de interes pentru psihologi (odontofobia, psiho-nutriția, psihologie sportivă etc.) si dar și să împărtășiți din experiențele și realizările dvs. din cabinet. Conferința este acreditată de Colegiul Psihologilor din România.

Detalii pe www.smartpsi.ro

Înscrieri: conferinta@smartpsi.ro

 1. Premiile EFPA 2019

EFPA începe procesul de nominalizare pentru premiile Comenius Early Career Psychologist,  Wilhelm Wundt – William James și Aristotle  ce vor fi acordate în cadrul ceremoniei de deschidere a celui de-al 16-lea Congres European  de Psihologie ce va avea loc la Moscova pe 2 iulie 2019.

Premiul Comenius Early Career Psychologist va fi acordat de EFPA unui psiholog tânăr din Europa care a adus o contribuție originală psihologiei ca știință și profesie.

Criterii:

Persoana nominalizată trebuie să se încadreze în intervalul de 10 ani de la finalizarea doctoratului sau a echivalentului profesional al acestuia. (Premiul este intenționat a fi o încurajare pentru tinerii psihologi). Pe lângă această condiție, vor mai fi luate în considerare:

 •          Lista de publicații în jurnale științifice, monografii, capitole în cărți, și indexul de citare al persoanei nominalizate;  
 •          Lista de prezentări la conferințe naționale și internaționale,
 •          Originalitatea/noutatea contribuțiilor sale la psihologie ca știință și/sau profesie;  

 

Premiul Wilhelm Wundt – William James va fi acordat de EFPA pentru a oferi recunoaștere psihologilor din Europa și/sau America de Nord care au aduc contribuții semnificative științei și profesiei de psiholog și au contribuit la  promovarea cooperării eficace între psihologii europeni și cei americani. Câștigătorii acestui premiu vor fi invitați să conducă un simpozion special în cadrul congresului sau să țină o prelegere Wilhelm Wundt-William James specială .

Criterii:

Persoana nominalizată trebuie să  fie un psiholog recunoscut internațional pentru contribuții substanțiale și originale la psihologia europeană sau americană și a cărui contribuții să fie susținute de international recognition:

 • Promovarea colaborării, schimbului sau înțelegerii reciproce între psihologia europeană și nord-americană;
 • Publicații în jurnale academice;
 • Prezentări la conferințe naționale și internaționale;a substantial contribution to European and/or American psychology through leadership and/ or the promulgation of psychology as a science and a profession.

Premiul Aristotle este decernat de EFPA în numele Asociației Psihologilor Greci și a Societății Elenice de Psihologie șli va fi acordat unui psiholog (sau grup de psihologi) european care este recunoscut internațional pentru contribuții substanțiale și originale la psihologie ca știință sau profesie.

 • Recunoașterea internațională va fi demonstrată prin
 • Publicațiile în  jurnalele academice;
 • Prezentări la conferințe naționale și în special cele europene;
 • O contribuție substanțială prin leadership la psihologia europeană sau promovarea psihologiei ca știință și profesie.  

Nominalizările pentru aceste trei premii  pot fi făcute de toate asociatiile mebre EFPA (asociate și afliate) și de organizațiile sectoriale. Acestea trebuiesc trimise (doar prin email) la headoffice@efpa.eu până pe 30 noiembrie, 2018.

Mai multe informații despre procedura de aplicare pentru premiul Comenius Early Career Psychologist puteți găsi aici, pentru premiul  Wilhelm Wundt – William James  aici  și pentru premiul Aristotle aici.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR