Tehnologia și relația romantică. Ghid de utilizare

T

Petrecem astăzi în jur de 3 ore pe zi cu ochii în telefon. Cum face față relația noastră la acest asalt?

 

Probabil că ai observat tot mai mulți oameni cu privirea ațintită în ecranul telefonului sau a tabletei.. cam peste tot. Și în mod sigur ai văzut multe cupluri care, în loc să discute unul cu celălalt, își petrec majoritatea timpului verificând ceva pe telefon (Facebook, Instagram, e-mail etc). De fapt ne-am obișnuit atât de mult cu această priveliște încât e greu de spus: e ceva normal sau nu?

Ce ne spun datele?

În iulie 2017, se estima că aproape 51% din populația lumii are acces la internet (Wikipedia). Însă adevărata problemă nu este accesul la internet, ci ce facem cu el. Un studiu realizat în urmă cu 5 ani de operatorul britanic de telefonie O2 arăta atunci că utilizatorul obișnuit de smartphone tinde să petreacă 97 de minute pe zi acordând atenție partenerului versus 2 ore pe zi telefonului. În 2018 deficitul este și mai mare, diferitele statistici indicând o medie de între 3 și 4 ore petrecute în fața ecranului unui gadget – dintre care 2 ore doar pe social media.

Ne ajută tehnologia relația?

Pe de o parte.. nu. Asta pentru că cea mai mare parte a tehnologiei se concentrează pe transmiterea de informație concretă și explicită, lucru care duce la neglijarea comunicării emoționale și non-verbale, factor esențial în relațiile romantice apropiate (Hassenzahl et. al., 2012), absența acesteia nepermițând o cunoaștere profundă a partenerului/ei.

Pe de altă parte, însă.. schimbul de informații triviale, despre viața de zi cu zi, este un „must” pentru a avea sentimentul de implicare în viața celuilalt (Guldner, 2003). Deoarece astfel știi exact ce se întâmplă cu partenerul tău, îți poți forma o imagine mai clară, nu idealizată a acestuia, la început de relație. În plus, comunicarea mediată de tehnologie poate avea o aplicabilitate interesantă atunci când apar tensiuni în cuplu, deoarece cercetările arată că  atunci când suntem fizic alături de partener tindem să evităm disconfortul și conflictele.

Ne îndepărtează tehnologia de partener/ă?

Și aici răspunsul e.. depinde cum o folosim. Aron și colab. (1997) au verificat dacă simpla prezență a unui telefon în camera în care avea loc o conversație între parteneri avea un impact asupra calității conversației. Rezultatele au arătat că nu există o influență când discuția este una ușoară, subiectele abordate fiind simple, cotidiene. Impactul a apărut atunci când interlocutorii ajungeau la un subiect semnificativ, iar studiul a observat că partenerii s-au dovedit mai rezervați în aprofundarea acestuia în situația în care telefonul era prezent. (telefonul nu funcționa și era cu fața în jos).

Park și colab. (2016) au descoperit că alocarea unui timp îndelungat pentru redactarea de mesaje pentru parteneri este asociat negativ cu satisfacția de cuplu. Explicația cercetătorilor este că astfel partenerii ajungeau să investească mai mult în tehnoredactare decât în discuții telefonice sau față în față. Pe de altă parte, rezultatele au mai arătat că scrierea mesajelor a ajutat totuși la reducerea sentimentului de singurătate, fiind asociat cu un grad înalt de intimitate la nivel de cuplu.

În concluzie..

Tehnologia poate fi benefică sau detrimentală relației, depinde de cum o folosești. Poate deveni un plus atunci când păstrezi legătura cu partenerul/a atunci când ești în delegație sau ai o perioadă mai aglomerată și vrei să îi mai spui câteva lucruri drăguțe de la serviciu.

În schimb, poate fi un dezavantaj când o lași să îți acapareze viața și mai ales timpul liber, în loc să stai de vorbă cu partenerul despre cum v-a fost ziua sau să construiți împreună planuri pe termen lung. Să stai cu telefonul în mână sau a te joci cu el mai tot timpul nu va ajuta la dezvoltarea relației romantice.

Ți s-a întâmplat să ai clienți care să aducă în discuție problema tehnologiei în relația romantică?

Andrei M. Solomon

Andrei Solomon este psiholog cu specializare în psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie din cadrul Universității Babeș - Bolyai. Este interesat de terapia de cuplu și de psihologia aplicată în marketing.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR