Centrat pe prezent sau pe viitor? Mai degrabă orientat către savurarea momentului sau convins că nu poți face prea multe ca să mergi în direcția dorită? Oricum ai privi timpul, asta are cu siguranță efecte asupra felului în care trăiești.
Știm cu toții că CE alegem să facem cu timpul nostru contează. Însă de câte ori v-ați gândit că modul în care percepem timpul de care dispunem ne influențează preferințele și comportamentele? Felul în care vedem prezentul și viitorul influențează în mod decisiv obiectivele noastre, de la performanțele la școală și la locul de muncă, la cele de menținere a sănătății și chiar până la comportamente sociale colective cum ar fi cele de protectie a mediului.
Pe lângă acestea, în continuare, iată alte câteva motive pentru care merită să vă gândiți la… cum vă gândiți la timpul vostru.
Cu cât avem mai puțin timp, cu atât ne concentrăm mai mult pe experiențe sociale și mai puțin pe cunoștințe și noutate
Perceperea timpului ca fiind limitat are urmări interesante asupra priorităților noastre.
Conform abordării socio-emoționale, în funcție de timpul pe care credem că îl avem la dispoziție suntem tentați să ne concentrăm fie pe acumularea de cunoștințe, fie pe contacte sociale de calitate. De exemplu, sentimentul de ”a avea viitorul în față” se traduce în multe situații noi și probleme de rezolvat la orizont, deci o nevoie mare de informații și experiențe noi. Pe de altă parte, dacă anticipăm că nu mai avem mult timp la dispoziție (la bătrânețe sau atunci când viața ne este amenințată) prioritățile ni se modifică și preferăm să ne concentrăm în schimb pe emoții și relații.
Deși de multe ori timpul limitat coincide cu vârsta înaintată, există date care arată că nu vârsta este cea care determină această reașezare a priorităților. Un studiu a arătat că bolnavii de HIV care resimt aceleași constrângeri temporale preferă să interacționeze cu indivizi afectuoși în dauna celor care pot oferi informații. Un alt studiu arată că evenimente din prezent asupra cărora nu credem că avem control afectează mai puțin viața persoanelor vârstnice decât cea a celor tinere.
A savura momentul și a neglija viitorul ne poate expune la riscuri
Una dintre cele mai cunoscute teorii legate de percepția asupra timpului aparține lui Zimbardo și Boyd. Aceștia împart oamenii în funcție de perioada de timp pe care aceștia o au în vedere atunci când iau decizii, delimitând 5 tipuri de persoane:
- cele concentrate pe prezent fără evaluarea consecințelor (hedonice);
- cele care văd prezentul în mod fatalist și predeterminat (nu cred că pot influența lucrurile în vreun fel);
- persoane orientate pe experiențe negative din trecut;
- persoane care văd trecutul în mod pozitiv;
- persoane care pun accentul pe viitor și pe evaluarea consecințelor.
Cum afectează asta felul în care ne trăim viața?
O serie de studii au arătat că oamenii care iau în considerare predominant satisfacția din prezent, fără a se gândi prea mult la viitor, sunt expuse multor tipuri de comportamente dăunătoare cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool sau chiar de droguri (chiar și atunci când alți factori de personalitate sau de sănătate mentală au fost controlați). Comportamentul predispus spre asumarea de riscuri nu se limitează doar la sănătate. Alți autori au găsit același asocieri în cazul deciziilor financiare de pildă.
Perspectiva asupra timpului afectează starea de bine
În general, trăsături de personalitate ca extraversia si nevrotismul sunt asociate cu starea de bine subiectivă. Însă, se pare că o perspectivă echilibrată asupra timpului – o abordare cu un accent slab pe experiențe negative din trecut, un nivel scăzut de fatalizare a prezentului și o orientare moderată atât spre prezent (hedonic) cât și spre viitor – poate explica un procent suplimentar din starea subiectivă resimțită. Mai mult, la persoanele cu perspectivă temporală echilibrată, asocierile dintre extraversie și respectiv nevrotism și starea de bine sunt mai slabe.
Din perspectiva stării de bine, cercetările arată că atât concentrarea pe viitor cât și cea pe prezent, în mod hedonic, se asociază stării de bine și emoțiilor pozitive, o dovadă că abordarea hedonică, deși te expune la riscuri are și avantaje. În schimb, orientarea pe trecut în mod negativ, și cea pe prezent, în mod fatalist, ne expun emoțiilor negative. Cercetările au mai arătat că oamenii care se gândesc la viitor și fac planuri pe termen lung au și o dispoziție energică.
În concluzie, modul în care privim timpul, în general, ne poate afecta atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Tendința noastră personală de a percepe timpul poate fi însă depășită și schimbată, lucru evident mai ales în momente critice și intense. Pentru mai multe despre asta citiți articolul nostru despre felul în care percepția timpului poate fi influențată de emoții.
Ioana - Andreea Rățoi
Andreea Rățoi este dublu-absolventă de master, absolvind întâi Psihologia Sănătății-Cercetare Clinică și Optimizare Comportamentală și apoi masterul de Neurobiologie din cadrul Universității București. Este preocupată de psihologia clinică și cognitivă, în special de modul în care neuroștiințele pot ajuta la clarificarea proceselor psihologice și la selectarea de intervenții eficiente.