O relație de scurtă durată. Decizia de a ne muta sau căsători cu partenerul. Sau, dimpotrivă, hotărârea de a petrece o perioadă singur/ă. Toate sunt opțiuni care ne influențează major viața, în moduri diferite, ce nu se limitează doar la starea noastră emoțională.
Însă, în ciuda opiniei populare, nu există o formulă relațională ideală pentru starea noastră de bine psihologic. Din fericire, răspunsul ține în mare măsură de nevoile fiecăruia dintre noi. E important însă să înțelegem că orice alegere vine cu câștiguri dar și cu niște costuri ce trebuiesc asumate.
Iată doar câteva dintre efectele importante- și poate surprinzătoare! – ale modificărilor din viața personală.
Când intrăm într-o relație de cuplu restul relațiilor noastre sociale se reorganizează
Cel puțin asta arată datele unui studiu în care au fost analizate rețelele sociale ale 6.640 de persoane, în două momente la trei ani distanță. Plecând de la ipoteza retragerii sociale, autorii s-au așteptat ca oamenii care intră într-o relație și apoi o consolidează să aibă legături mai restrânse în afara relației. Ceea au observat în urma rezultatelor a fost că, din momentul în care constituie un cuplu, partenerii preferă să mențină relații mai strânse cu rudele de sânge și să rărească contactele cu persoanele din afara familiei, cum ar fi prietenii mai îndepărtați. Alte constatări includ și faptul că, odată ce relația avansează spre una de lungă durată, sunt incluse în rețeaua socială a cuplului mai multe persoane care au copii și mai puține persoane de sex opus.
Schimbările din cadrul relației contribuie la sănătatea noastră mentală
Există studii care arată că persoanele care se află într-o relație de cuplu au un nivel mai ridicat al stării de bine psihologic și chiar o sănătate mentală mai bună decât cei singuri. În plus, se pare că acest avantaj crește progresiv odată cu nivelul angajamentului în relație (cei care locuiesc împreună au o stare mai bună decât cei care locuiesc încă separat, iar cei care sunt căsătoriți au o stare mai bună decât cei care locuiesc împreună) deși, evident, contează și alți factori.
Pe de altă parte, a rămâne într-o relație nemulțumitoare poate să aducă tot atât – sau chiar mai mult! – stress decât ruperea relației sau situația de fi fără partener. Ce mai știm este că ruperea unei relații cauzează un distress cu atât mai mare cu cât nivelul de angajament a fost mai ridicat (existau planuri de căsătorie de exemplu), ceea este destul de intuitiv. Atât femeile cât și bărbații pot avea scăderi ale stimei de sine, ruminații și chiar simptome depresive mai pronunțate la ruperea unei relații pe care ar fi dorit să o continue.
Extrem de interesant e că, de fapt, nu doar angajamentul contează în această ecuație. La fel de important este, se pare, și ceea ce credem în mod concret despre acest angajament. De pildă se pare că încheierea unei relații de căsătorie duce la depresie mai ales în cazul persoanelor care sunt de părere că o căsnicie ar trebui să dureze pentru totdeauna, iar statutul de căsătorit scade simptomele depresive doar dacă căsătoria este considerată dezirabilă.
Tranzițiile în relație aduc și modificări fizice
Poate părea un clișeu, dar se dovedește că, odată cu tranziția singur – în-doi, apare și creșterea în greutate, atât la bărbați cât și la femei. Deși acest lucru ar putea fi pus și în legătură cu vârsta, nu e foarte probabil ca acesta să fie factorul determinant. Și asta pentru că, pe de-o parte, persoanele care sunt deja căsătorite și rămân căsătorite nu mai înregistrează creșteri atât de mari, iar pe de altă parte la ieșirea dintr-o relație apar și scăderi în greutate.
Creșterea angajamentului în relație poate să aducă și modificări mai puțin plăcute
Cel puțin un studiu arată că în cuplurile care se mută împreună apar o serie de schimbări dezirabile cum ar fi creșterea angajamentului și a contactelor sexuale. Pe de altă parte, aceleași cupluri declară că resimt mai multă agresivitate și comunică mai negativ decât atunci cât locuiau separat, ceea ce sugerează că, pe măsură ce petrec mai mult timp împreună, sunt necesare abilități de gestionare a mai multor situații în viața de zi cu zi.
A fi singur sau a ieși dintr-o relație poate fi o oportunitate de creștere
Deși a fi într-o relație este benefic pe mai multe planuri, există dimensiuni cum ar fi dezvoltarea personală și autonomia la care înregistrăm creșteri atunci când suntem singuri. Mai mult, atunci când relația a provocat distres și a împiedicat dezvoltarea persoanei, destrămarea relației duce, evident, la mai multe emoții pozitive și la senzația de recăpătare a identității personale.
În general, putem să creștem dacă reușim să restructurăm experiența avută în mod constructiv. Nu în ultimul rând, tinerii par a fi mai afectați de despărțiri decât adulții de vârstă mijlocie, ceea ce indică faptul că majoritatea oamenilor învață să gestioneze aspectele relaționale progresiv.
Concluzia? În orice stadiu relațional ne aflăm, avem lucruri de câștigat și lucruri de gestionat. Esențial este să recunoaștem și să profităm de lucrurile bune din momentul prezent, fie că acesta ne aduce starea de bine a unei relații închegate, comunicarea incitantă a unui început de relație romantică sau autonomia și diversitatea relațiilor sociale ale unei persoane singure.
Ioana - Andreea Rățoi
Andreea Rățoi este dublu-absolventă de master, absolvind întâi Psihologia Sănătății-Cercetare Clinică și Optimizare Comportamentală și apoi masterul de Neurobiologie din cadrul Universității București. Este preocupată de psihologia clinică și cognitivă, în special de modul în care neuroștiințele pot ajuta la clarificarea proceselor psihologice și la selectarea de intervenții eficiente.