Psihologie românească

P

1. Începem anul cu o veste bună pentru  psihologia din România. Unul dintre proiectele valoroase care se desfășoară în psihologia românească este Registrul Gemenilor Români.  Gemenii reprezintă o categorie foarte valoroasă de participanți la cercetările psihologice, deoarece studierea lor evidențiază și descurcă relația extrem de complexă dintre ereditate și mediu. Dacă și tu cunoști gemeni, ești binevenit să-i pui în contact cu echipa de cercetare din cadrul proiectului coordonat de Prof. univ. dr. Andrei Miu.

2. Ne bucurăm să anunțăm la începutul acestui an apariția volumului Evidence-Based Psychotherapy: The State of Science and Practice, avându-l drept unul dintre coordonatori pe Prof. univ. dr. Daniel David.  Cartea va apărea la Wiley-Blackwell, una dintre editurile cu real impact internațional și constituie un adevărat ghid de selecție a psihoterapiilor bazate pe dovezi. Bazându-se pe o clasificare robustă și coerentă, autorii reușesc să evalueze psihoterapiile luând  în considerare criterii legate atât de date despre eficiența fiecărei forme de terapie cât și – foarte important –  de date ce susțin modelul teoretic din spatele terapiei. Utilitatea deosebită a acestui volum pentru practicieni (dar nu numai pentru aceștia) este cu atât mai mare cu cât aici vor putea regăsi principalele tulburări mentale abordate pe rând.

3. Tot din seria realizărilor recente și, mai ales, importante ale psihologilor din România face parte cu siguranță lansarea volumului Adapting Tests in Linguistic and Cultural Situations al Prof. univ.dr. Dragoș Iliescu, apărut la Cambridge University Press, una din cele mai importante edituri internaționale. Cartea face parte dintr-o serie mai amplă de publicații dedicate psihologiei aplicate și tratează o problemă subtilă și complexă legată de testarea psihologică: necesitatea și dificultatea adaptării testelor din punct de vedere cultural. Experiența îndelungată a autorului în domeniu, descrierile ample și limbajul accesibil fac acest volum să fie unul realmente necesar pentru oricine dorește să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile în  materie de testare psihologică.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR