Tema lunii Februarie: Singurătatea și sănătatea mintală

T

A fost de ajuns ca Jordan Peterson să izbucnească în lacrimi, în emisiunea lui Piers Morgan, pentru ca lumea să aibă discuții profunde despre relația dintre singurătate și sănătatea mintală?

Singurătatea este un subiect abordat în repetate rânduri, de la părerile auzite atunci când facem piața și până la dezbaterile filosofice timpurii. Întrebându-l pe ChatGPT care sunt 5 lucrări clasice despre singurătate, ce au influențat felul în care înțelegem și/ sau scriem despre acest subiect, AI-ul conturează următorul răspuns:

  1. “Loneliness: A source of psychological and physical morbidity” by John Cacioppo and William Patrick (2008).
  2. “Social isolation, loneliness, and all-cause mortality in older men and women” by Julianne Holt-Lunstad, Timothy B. Smith, and J. Bradley Layton (2010).
  3. “The Lonely American: Drifting Apart in the Twenty-First Century” by Jacqueline Olds and Richard S. Schwartz (2010).
  4. “Loneliness, Health, and Mortality in Old Age” by Christina R. Ergler and Andrew J.O. Cavanagh (2013).
  5. “The Oxford Handbook of Loneliness” edited by Krystine Batcho (2014).

Poate câțiva dintre voi au citit aceste resurse; poate câțiva le vor citi pentru prima oară, cu această ocazie. Poate câțiva nu le vor citi vreodată, lăsându-le să se afunde în singurătatea lor digitală. Ironia sorții face ca ChatGPT să nu genereze chiar întotdeauna răspunsuri precise. Pentru curiozitate, puteți căuta, spre exemplu, primul articol menționat de AI.

Lăsând, însă, confabulațiile și atribuirile eronate sau corecte ale unor linii de cod, ceea ce urmează să explorăm, în numărul din februarie 2023 al newsletter-ului nostru, este un subiect „anti-Valentines day”. Dacă în anii precedenți, am scris despre constructe vagi precum iubirea sau mrejele relațiilor de cuplu, iată că anul 2023 începe cu lacrimile retrospective ale controversatului psiholog canadian, Jordan Peterson. Lacrimi vărsate, de altfel, cu un scop – unul existențial, ce apasă anumite grupuri sociale de ani buni, în acest punct, conform supranumitului „erou al comunității celibatarilor involuntari”. Cu siguranță, este puțin cam târziu pentru a-i întinde o batistă lui Jordan Peterson, dar nu este deloc târziu pentru a discuta aspecte mai puțin mediatizate ale singurătății și ale legăturii sale cu sănătatea mintală. Astfel, în acest număr urmează să abordăm subiect precum:

 

 

Contribuții la Newsletter:

  • Recenzie științifică: Andreea Popa, Cristina Trofin, Asociația Choice
  • Copy Editor: Anemone Petrea, Alina Boca, Asociația Choice
  • Graphic Designer: Noemi Pongracz, Asociația Choice
  • Coordonator Newsletter: Mihaela Abagiu, Asociația Choice.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR