Ce este iubirea romantică?
Iubirea romantică, conform dicționarului de psihologie APA, este o emoție complexă, la fel ca ura, uimirea. Toate acestea pot să fie prea intense, disfuncționale și nepotrivite cu scopurile noastre. Asemănător emoțiile simple, cele complexe se pot regla prin strategii cognitive sau comportamentale. Ne vom concentra pe iubire, care este un mix de grijă, plăcere, devotament și pasiune, conform definiției APA.
Când avem nevoie să reglăm această emoție?
Dragostea simțită prea intens este deseori dezadaptativă sau poate interfera cu funcționarea noastră zilnică, în sensul de a nu contribui la a avea o stare mai bună, a fi productivi sau a ne bucura de alte domenii din viața noastră. În unele situații ne chiar încurcă, scăzând eficiența, concentrarea, abilitatea de a funcționa. Exemple de astfel de situații sunt și despărțirile romantice, unde dragostea simțită este încă intensă, dar putem lua în considerare și dragostea fără reciprocitate, abuzurile sau imposibilitatea de a consuma relațiile, ca fiind contexte în care iubirea romantică are o valență negativă din perspectiva consecințelor (Langeslag & van Strien, 2016).
În aceste cazuri ne ajută strategiile de reglare a intensității acestei emoții. Dragostea trăită prea puțin intens afectează relațiile pe termen lung, prin dezangajare și comportamente contraproductive în relațiile romantice, în special (Langeslag & van Strien, 2016).
Ce strategii putem să folosim și care sunt efectele lor?
În relațiile pe termen lung, când tindem să simțim sentimentele de iubire romantică mai puțin intens față de partener, folosirea voluntară și conștientă a strategiilor de reglare a intensității iubirii au efectul scontat. Pe lângă intensificarea emoției de iubire, poate crește și sentimentul de atașament față de partenerul de viață. Rezultatele acestui studiu contrazic ipoteza conform căreia iubirea ar fii un sentiment imposibil de controlat, dar avem nevoie în continuare de mai multe date (Langeslag & van Strien, 2016).
Evaluarea negativă a persoanei față de care simțim dragostea reduce semnificativ mai mult emoția decât reevaluarea sentimentelor față de persoana de referință și decât distragerea. Totuși, distragerea, care nu reduce emoția principală, ne ajută să ne simțim mai bine, generând emoții plăcute pe moment. Efectul pe care l-au avut toate trei strategiile a fost de a reduce motivația de a-i acorda atenție fostului partener, ceea ce a ajutat participanții pe termen lung (Langeslag & Sanchez, 2018).
Reevaluare cognitivă, în ambele ei variante (reevaluarea gândurilor, situației, persoanei și distanțarea față de gânduri, emoții, persoane sau situații prin scăderea importanței lor) a fost comparată și cu etichetarea emoțiilor resimțite. Etichetarea sau numirea emoțiilor se referă fie la numirea propriilor emoții, fie la descrierea emoțiilor unui stimul. Folosirea acestei strategii poate reduce valența negativă a unor stimuli, emoțiile negative și simptomele fiziologice (Torre & Lieberman, 2018).
Concluzie
Este fezabilă reglarea emoțională a iubirii romantice? Datele de până acum demonstrează că suntem avantajați de folosirea strategiilor de reglare emoțională, dar nu complet. Acestea ne ajută să simțim mai puțin intens emoția complexă, dragostea, așadar putem afirma că își îndeplinește scopul, dar nu ne face neapărat să ne simțim mai bine, în general. În unele situații se asociază cu emoții pozitive, iar în altele cu stări afective mai negative decât cele avute înaintea folosirii strategiilor.
Referințe
American Psychological Association. (n.d.). Apa Dictionary of Psychology. Retrieved January 12, 2022, from https://dictionary.apa.org/complex-emotion
American Psychological Association. (n.d.). Apa Dictionary of Psychology. Retrieved January 14, 2022, from https://dictionary.apa.org/romantic-love
Langeslag, S. J. E., & Sanchez, M. E. (2018). Down-regulation of love feelings after a romantic break-up: Self-report and electrophysiological data. Journal of Experimental Psychology: General, 147(5), 720–733.
Langeslag, S. J., & van Strien, J. W. (2016). Regulation of romantic love feelings: Preconceptions, strategies, and feasibility. PloS one, 11(8), e0161087.
Torre, J. B., & Lieberman, M. D. (2018). Putting feelings into words: Affect labeling as implicit emotion regulation. Emotion Review, 10(2), 116-124.
Autor: Pop Doris