Beneficiile artei în sănătate mentală și educație

B

Când ai luat ultima dată o pensulă sau un creion de colorat în mână?

Poate că a trecut ceva vreme. 

Când ne gândim la artă, mulți dintre noi avem tendința să credem că nu este pentru noi. Poate credeți că nu sunteți foarte creativi, dar există mai multe lucruri decât să fiți „buni la desen”.

Un jurnalist de la biroul științific al NPR relatează despre experiența sa artistică:

În pauze sunt un artist, mai exact, desenator. Schițez la cafenea înainte de serviciu. Fac aceste lucruri parțial pentru că este distractiv. Bănuiesc că se întâmplă ceva mai profund pentru că atunci când creez simt că îmi curăț mintea. Mă ajută să dau sens emoțiilor mele. Și cumva, mă face să mă simt mai liniștit și mai relaxat. Asta m-a făcut să mă întreb: Ce se întâmplă în creierul meu când desenez? De ce se simte atât de plăcut?”

„Creativitatea în sine este importantă pentru a rămâne sănătos, a rămâne conectat la tine și conectat la lume”, spune Christianne Strang, profesor de neuroștiințe la Universitatea din Alabama Birmingham și fostul președinte al Asociației Americane de Terapie prin Artă.

Terapie prin Artă

„Orice implică mintea creativă – abilitatea de a face legături între lucruri fără legătură și de a-ți imagina noi modalități de comunicare este benefic pentru tine”, a spus Girija Kaimal, profesor la Universitatea Drexel și cercetător în terapie prin artă, conducând ședințe de artă cu militari care suferă de leziuni cerebrale traumatice și asistenți sociali care lucrează cu pacienți cu cancer.

De ce să dai o șansă artei? Iată ce spune cercetarea:

Educația prin artă – 5 fapte:

  1. Elevii cu participare mai mare la cursurile care implică arta și care au un statut socioeconomic scăzut au o rată de abandon mai mică decât colegii lor cu statut socioeconomic scăzut care nu participă la cursurile care implică arta.
  2. Studenții cu venituri mici sunt foarte angajați în arte și sunt de două ori mai predispuși să absolve facultatea decât colegii lor fără studii artistice.
  3. 91% dintre americani cred că artele sunt vitale pentru a oferi o educație completă.
  4. Experiențele de educație artistică reduc proporția elevilor care primesc abateri disciplinare.
  5. Începând cu 2020, doar 19 state au inclus artele ca un domeniu cheie al sistemului lor de responsabilitate de stat și doar 13 au realizat un raport la nivel de stat privind educația artistică în ultimii 5 ani. Ultimul raport național cuprinzător de educație artistică realizat de către Departamentul Educației din SUA are peste 10 ani.

Ca la final…

Prin urmare, probabil că te-ai convins că ar fi util să consideri arta în orice formă a ei și exersarea imaginației în moduri noi ca fiind factori importanți, dar nu cauzali și nici unici, pentru dezvoltarea ta.

Câteva forme ale artei pe care le-ai putea avea în vedere:

  • Literatura (poezie, poveste etc.)
  • Artele vizuale (pictură, desen, sculptură etc.)
  • Artele grafice (pictură, desen, design și alte forme exprimate pe suprafețe plane)
  • Artele plastice (sculptură, modelare)
  • Arta decorativă
  • Artele muzicale
  • Arta dramatică
Mihaela Abagiu

Mihaela Abagiu este absolventă a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei și a masterului Psihologia Sănătăţii - Cercetare Clinică şi Optimizare comportamentală,  Universitatea din Bucureşti. Este interesată de psihologia bazată pe dovezi ştiinţifice , psihologia ca domeniu de studiu interdisciplinar și de mecanismele de adaptare ale omului, cu precădere în situații adverse de viața, mecanisme care se pot modela prin educare și autoeducare.

2 comments

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR