Singurătatea ne afectează în mod real- atât în plan psihologic, cât și fizic, iar intervențiile în astfel de situații includ de cele mai multe ori antrenarea de abilități sociale și căutarea de suport social. A-ți face prieteni și a întreține relații reciproce de prietenie sunt acțiuni care ne-au folosit încă de pe vremea în care am trăit în triburi. Fie că ne place să recunoaștem sau nu, suntem niște ființe relativ fragile care au avut nevoie de ajutor pentru a ieși din multiple situații periculoase. Nu e deloc de mirare că reușim să formăm relații strânse în comunitățile noastre și că, în același timp, suferim dacă nu avem parte de ele.
Faptul că mediul în care ne dezvoltăm s-a schimbat nu înseamnă că prieteniile ocupă un loc mai puțin important în viața noastră. Relațiile de prietenie apropiate din adolescență sunt predictori ai sănătății mentale (mai puține simptome depresive și anxioase, o stimă de sine bună) la tinerețe. Studiul citat mai sus arată și că a fi dorit în grup nu echivalează neapărat cu o prietenie din acest punct de vedere. Simpla dorință a altora de a fi în preajma noastră poate să ne crească anxietatea socială. Concordanțele sau dimpotrivă, diferențele percepute în calitatea relațiilor de prietenie contribuie și ele la starea noastră de bine. Ca să ne aducă confort mental și sprijin, e necesar ca relația să fie văzută drept pozitivă și reciprocă.
Acest număr al Newsletter-ului APR este despre prietenia în mai multe forme. Dacă doriți să construiți relații noi, să le îmbunătățiți pe cele existente sau pur și simplu sunteți preocupați de modul în care ne implicăm în relații sociale, vă invităm să citiți mai multe despre:
Ioana - Andreea Rățoi
Andreea Rățoi este dublu-absolventă de master, absolvind întâi Psihologia Sănătății-Cercetare Clinică și Optimizare Comportamentală și apoi masterul de Neurobiologie din cadrul Universității București. Este preocupată de psihologia clinică și cognitivă, în special de modul în care neuroștiințele pot ajuta la clarificarea proceselor psihologice și la selectarea de intervenții eficiente.