Prieten cu fostul prieten

P
Prietenia este un cuvânt ce are de obicei conotații pozitive. Se referă la apropiere, intimitate, siguranță, comuniune, împlinind a treia nevoie din piramida lui Maslow, aceea de iubire și apartenență. Totuși, acest lucru nu se aplică întotdeauna și în cazul prieteniei cu cineva cu care ai fost într-o relație de cuplu.

Să rămâi prieten cu fostul prieten, sau fosta prietenă, denotă uneori, conform unui studiu realizat în 2016 de Universitatea din Oakland, trăsături de narcisism și psihopatie. Studiul, realizat cu ajutorul a 513 de participanți, a arătat cum cei care aveau ca trăsături dominante lipsa de empatie, egoismul și carisma superficială, păstrau mult mai des relații de prietenie cu cei cu care fuseseră într-o relație, decât ceilalți participanți. Aparent, aceștia păstrau legăturile fiindcă le aduceau avantaje, fie ele legate de bani, sexualitate, informații, suport emoțional sau alte privilegii practice, folosindu-se astfel de intimitatea creată în trecut pentru a justifica în prezent tratarea relației ca pe o resursă, fără a se preocupa de efectul pe care îl are comportamentul lor asupra fostului actual prieten, sau asupra partenerului lor actual.

Narcisismul se caracterizează în principal prin credința că ești special și nevoile tale sunt mai importante decât ale altora. Este o tulburare de personalitate, confirm DSM-5 – Manualul Statistic și de Diagnostic al Tulburărilor Mintale – ce implică egocentrism, aroganță și extraversie înaltă, asociată cu un nevrotism și o agreabilitate scăzută (Miller & Campbell, 2008). Narcisiștii profită de ceilalți (Brunell, Davis, Schley, Eng, van Dulmen, Wester, 2013) și experimentează mai puțină vinovăție pentru acțiunile lor cu consecințe nefaste asupra celorlalți (Brunell, Staats, Barden & Hupp, 2011). În ciuda acestor calități negative, narcisiștii sunt fermecători și abili din punct de vedere social (Brunell & Campbell 2011), având capacitatea de a obține cu ușurință poziții de conducere și de putere.

Un alt studiu care a măsurat diferențele între imaginea de sine a narcisiștilor și imaginea percepută de ceilalți arată cum cea din urmă este pozitivă la început – narcisiștii fiind văzuți ca deschiși, prietenoși și negativă după un timp, când aceștia încep să fie descriși ca dezagreabili, cu conștiinciozitate și inteligență scăzute. În mod contrar, imaginea de sine a narcisiștilor nu se schimbă în timp, rămânând pozitivă. Acest fenomen poate fi un factor care explică atât despărțirile în relații, cât și continuarea relației cu fostul prieten, în cazul narcisiștilor, care, indiferent de feedback-ul negativ primit, ei continuă să se vadă ca fiind “perfecți”, justificându-și astfel continuarea relației, sau poate deveni motivatoare pentru ei încercarea de a demonstra celorlalți contrariul a ceea ce cred, pentru ca imaginea pe care o au să ajungă să se potrivească cu imaginea de sine.

Prin urmare, dacă ești printre cei care au păstrat legătura cu fostul prieten/ fosta prietenă, verifică dacă nu cumva contactul cu el, sau ea, nu îi afectează negativ viața – dacă încă speră să vă împăcați, dacă faptul că vorbiți îi face rău, dacă relația actuală pe care o are îi este afectată sau dacă partenerul tău actual este afectat.

Există, cel mai probabil și relații echilibrate cu foștii prieteni. Însă, ca asta să se întâmple, este nevoie să se împlinească anumite criterii: amândoi să aibă aceleași dorințe și așteptări privitoare la prietenia lor, să nu se încalce limitele și fiecare să respecte partenerul actual al fostului prieten. Atunci prietenia lor poate câștiga conotațiile pozitive pe care le merită.

Georgiana Codrescu

Georgiana Codrescu este absolventă a Facultății de Comunicare, masterand la Masterul de Psihoterapii Cognitiv-Comportamentale, consilier pentru dezvoltare personală, formator și moderator al primului Club de Carte de Psihologie din București. Interesată de psihologia științifică, cognitiv-comportamentală și art-terapie, își dorește să se implice activ în psihoeducație, consiliere individuală sau de grup.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR