Mai Cred Tinerii în Iubire?

M

Simțim iubirea așa cum o simt și părinții noștri, singurele lucruri care s-au modificat sunt căile pe care ajungem să o simțim. Odată cu apariția internetului și avansul tehnologic, avem posibilitatea să ne îndreptăm atenția către persoane care se află la o distanță semnificativă de noi. Folosim telefonul și laptopul pentru a păstra legătura cu persoane cunoscute și necunoscute. Am ajuns cuprinși de atâta tehnologie, încât apelăm la ea inclusiv pentru a ne găsi perechea.

Mai Cred Tinerii în Iubire?

Atunci când fac tranziția de la copilărie la adolescență, oamenii își petrec mult timp cu prietenii lor (chiar mai mult decât cu familia) conform studiului realizat de Adams și colab. săi (2011). Collins (2011) adaugă că este important să aibă parte de aceste interacțiuni pentru a putea să își dezvolte stima de sine, sexualitatea, competențele sociale, relațiile familiale și identitatea.

Adams mai menționează societatea ca factor care influențează parcursul amoros al tinerilor, prin modul în care este perceput sexul ocazional sau prin așteptările de la o relație romantică. Adolescența este o perioadă stresantă pentru ei. Fetele resimt o presiune mai mare și sunt mai dispuse să vorbească despre situația în care se află, oferă sfaturi și sugestii în cercul de prieteni din care fac parte. În ceea ce privește băieții, aceștia sunt mai rezervați cu explicațiile, încercând să ofere o impresie detașată și rece, mai ales în prezența altor băieți.

Tinerii au nevoie de timp pentru a integra această căutare de senzații noi. Sprijinul din partea familiei este indicat, în măsura în care nu constrânge libertatea tânărului de a explora. Discuțiile prind bine atunci când sunt purtate pentru a preveni diferite boli cu transmitere sexuală sau complicații (o sarcină neprevăzută).  

Pe măsură ce cresc și au parte de relații sănătoase, tinerii ajung să se simtă mai confortabil cu ei înșiși, să fie în căutare de relații de sine stătătoare și de lungă durată.

Și totuși, simt tinerii aceeași iubire pe care o simțeau părinții noștri acum 10-20-30 de ani?

Modul în care tinerii se îndrăgostesc și iubirea pe care o simt sunt aceleași, se schimbă doar canalul prin care o fac. Apelează mai frecvent la mediile online pentru a începe conversațiile și de a le menține, având tentative de întâlnire în oraș (offline).

Poate îți sunt cunoscute sau familiare aplicațiile pentru întâlnirile „romantice”: Tinder, Badoo, OkCupid, Hinge, Bumble și lista poate continua. Devin alternativa preferată pentru a cunoaște persoane noi din confortul casei. Un studiu realizat în Danemarca (Sumter, 2017) a încercat să afle care sunt motivele pentru care apelează tinerii – adulții (participanții aveau vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani) la aceste aplicații (cu precădere Tinderul).

Ceea ce au descoperit cercetătorii au fost următoarele motivații:

  1. Dragoste;
  2. Sex ocazional;
  3. Ușurința Comunicării;
  4. Validare de Sine;
  5. Senzația de Noutate (Thrill of Excitement);
  6. Este la Modă.

Conform rezultatelor, motivele cele mai frecvent invocate au fost entuziasmul și că este ceva la modă și nou. Este important de menționat că rezultatele nu se pot generaliza pe populația noastră, dar reprezintă niște puncte de pornire pentru a vedea care sunt declanșatorii unei prime tentative de întâlnire.

Suntem în secolul XXI, modul în care ne găsim perechea se schimbă, este normal să se întâmple așa. Nu mai așteptăm zile sau săptămâni până să primim un răspuns de la partenerul romantic, acum este aproape, foarte aproape. La un mesaj trimis de pe telefon. Desigur, apar alte conflicte odată cu modernizare, dar acestea se regăsesc oricum într-un cuplu, într-o formă sau alta. Acum au doar un alt aspect.

 

Andrei M. Solomon

Andrei Solomon este psiholog cu specializare în psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie din cadrul Universității Babeș - Bolyai. Este interesat de terapia de cuplu și de psihologia aplicată în marketing.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR