Tema Lunii Aprilie: Autismul – O tulburare ce trebuie vindecată sau înțeleasă de către societate?

T
Se estimează că până în anul 2025, în SUA, costurile de îngrijire ale persoanelor cu tulburări de spectru autist (TSA) le vor depăși pe cele necesare tratării hipertensiunii sau diabetului. În România ne confruntăm cu o altă problemă, decontarea serviciilor de terapie pentru persoanele cu TSA. Pe lângă terapia comportamentală necesară tratării simptomelor specifice tulburării, oamenii cu TSA pot avea nevoie de sprijin psihologic și pentru alte probleme apărute în comorbiditate precum tulburările anxioase și dificultățile legate de somn. În general, băieții sunt diagnosticați cu TSA de patru ori mai mult decât fetele. Încă nu știm foarte clar dacă această discrepanță are legătură cu diferențe la nivelul genelor  implicate în apariția TSA sau dacă raportul indică doar diferențe normale între sexe (cum ar fi cele legate de abilitatea verbală) care se manifestă și la persoanele cu TSA și care fac diagnosticarea mai facilă la băieți.  

Având în vedere multitudinea de factori genetici implicați în autism, este foarte puțin probabil să găsim o soluție minune pentru combaterea  acestei dificultăți de dezvoltare. Mai mult, evoluția persoanelor cu TSA la vârsta adultă este încă greu de prezis. În aceste condiții, conștientizarea nevoilor persoanelor cu TSA devine esențială. Înțelegerea specificului TSA este necesar nu doar specialiștilor care contribuie direct la managementul simptomelor (psihiatrii, psihologi clinicieni, terapeuți) ci și profesioniștilor din alte domenii (educatori și profesori). Nu în ultimul rând, într-o societate civilizată orice om care se poate întâlni cu astfel de indivizi ar trebui să le cunoască și să le poată respecta drepturile și nevoile.

Acestea fiind spuse, prin prezentul număr al newsletter-ului încercăm să contribuim la nevoia generală de cunoaștere și conștientizare a tulburărilor de spectru autist. Veți putea regăsi materiale despre:

  1. Situația persoanelor cu TSA în România într-un interviu cu Ana Dragu
  2. Specificul TSA și al intervențiilor eficiente în cazul acestor tulburări
  3. Dificultățile prezicerii evoluției TSA la vârsta adultă
  4. Știri importante din psihologie
Ioana - Andreea Rățoi

Andreea Rățoi este dublu-absolventă de master, absolvind întâi Psihologia Sănătății-Cercetare Clinică și Optimizare Comportamentală și apoi masterul de Neurobiologie din cadrul Universității București. Este preocupată de psihologia clinică și cognitivă, în special de modul în care neuroștiințele pot ajuta la clarificarea proceselor psihologice și la selectarea de intervenții eficiente.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR