Există diferenţe de gen semnificative la locul de muncă?

E

Probabil cu toţii, cel puţin o dată în viaţa, ne-am gândit sau am auzit zvonuri despre faptul că o femeie este tratată la locul de muncă diferit faţă de un bărbat. Poate chiar aţi avut impresia la un moment dat că vi se întâmplă asta. Să fie acestea doar zvonuri şi impresii subiective sau există şi un sâmbure de adevăr? Ce arata cercetarea ştiinţifică despre diferenţele de gen la locul de muncă? Există ele cu adevărat şi dacă da, ce fel de diferenţe şi cum s-ar putea explica? Răspunsul la aceste întrebări şi nu numai, îl veţi afla doar lecturând acest articol.

Situația angajaților la nivel european arată o inegalitate între numărul de femei angajate și numărul de bărbați angajați. Un studiu longitudinal privind ocuparea forței de muncă, respectiv o analiză bazată pe dimensiuni socio-economice arată diferențe pe sexe, vârstă și nivel educațional. Cu toate acestea, începând cu 1993, diferențele de gen în ceea ce privește ocuparea forței de muncă par să se reducă în Europa.

Leadership și gen

Existența prejudecăților ar putea fi unul din motivele care împiedică femeile să obțină poziții de succes într-o organizaţie. Într-un studiu condus de Elsesser și Lever (2011) despre prejudecățile față de liderii de sex feminin, s-a arătat că femeile care sunt lideri sunt percepute într-o manieră mai puțin potrivită pentru acest rol în comparație cu liderii de gen masculin. Totuşi, autorii afirmă că există un avantaj feminin în leadership, chiar dacă liderii de sex feminin sunt adesea ținte ale prejudecăților.

S-a descoperit că acele companii din US care au acordat prioritate inovării au înregistrat câștiguri financiare mai mari atunci când femeile au avut poziția de lider.

Liderii femei sunt mai buni colaboratori și in a incheia afaceri decât bărbații.

În timp ce studiile au arătat că femeile au nevoie de un timp mai mare pentru a găsi mentori decât bărbații, 30% dintre cei chestionați de Pew Research au simțitdeclarat ca femeile sunt mentori mai buni decât bărbații – în timp ce doar 5% consideră că bărbații sunt mentori mai buni decât femeile.

Un experiment a testat modul în care așteptările oamenilor afectează această prejudecată în diferite medii de lucru. Participanții au evaluat un candidat de sex masculin sau de sex feminin pentru o poziție de conducere într-o industrie care a fost congruentă sau incongruentă cu rolul de gen al candidatului. Participanții au arătat prejudecăți față de candidatul feminin, mai ales atunci când a lucrat într-o industrie incongruentă cu rolul de gen. Participanții de sex feminin și cei mai în vârstă au prezentat mai multe prejudecăți împotriva conducătorului de sex feminin decât participanții de sex masculin și tineri.

Un alt studiu raportează că 72% dintre angajaţii de pe piata muncii sunt bărbaţi,  numarul total al femeilor plătite ajunge abia la 57%. Mai mult decât atât, există o diferenţiere privind domeniile de angajare intre genuri, după cum urmează. Persoanele de gen masculin sunt angajate mai ales în posturi din industria IT , femeile angajate tind să se concentreze în câteva sectoare de activitate sociale: 17% dintre femei lucrează în domeniul serviciilor sociale, 12,5% în industria de retail, 11,5% în educație, 7% în administrație publică, 7% în activități din sfera de business, în timp ce în hoteluri și restaurante se regăsesc 5% din totalul femeilor angajate.

Din punctul de vedere al angajării, se pare ca diferențele de gen se resimt pe fondul prejudecatilor de gen.

STEM sau decalajul de gen în preferința pentru ocupații

Femeile sunt subreprezentate în ocupațiile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Acestea reprezintă 14,4% din totalul persoanelor care lucrează în STEM din Marea Britanie, în ciuda faptului că reprezintă aproximativ jumătate din forța de muncă. Creșterea numarului femeilor în STEM se consideră că este predictivă pentru creșterea valorii de muncă a Regatului Unit cu cel puțin 2 miliarde de lire sterline, deci se observă un impact asupra economiei. Există o mulțime de motive pentru care există diferențe de gen în STEM. Una dintre probleme o constituie faptul că mai puține fete decât băieți aleg să studieze subiecte din acest domeniu.

Este relevant a fi menționat aici un alt articol scris pe pagina Choice despre faptul că în ţările nordice, unde există un nivel mai ridicat al egalităţii, observăm o scădere a femeilor în domeniile (STEM), astfel ca atunci când oportunităţile sunt egale, diferenţele cresc, nu scad, femeile orientându-se mai degrabă către meserii din domeniile umaniste (medicină, ştiinţe sociale), decât spre cele tehnologice (STEM), Acesta este un paradox mai puțin intuitiv, ceea ce denotă un efect opus în ceea ce privește măsura egalităţii de gen și alegerea domeniului de profesare.

O meta-analiză a genului în cercetarea științifica stabilește pentru prima dată o viziune cuprinzătoare asupra experiențelor și practicilor din Europa și din afară care s-au acumulat în ultimii treizeci de ani. Se arată că avansarea femeilor în știință este lentă. Se dezvăluie și se expun mecanismele subtile care mențin inegalitățile de gen în instituțiile de cercetare, și demonstrează că viziunea tradițională a științei ca fiind neutră din punctul de vedere al genului este eronată. Pe de altă parte, aceasta nu ar trebui să fie o surpriză, afirma autorii. Totuși, știința beneficiază de o tot mai mare implicare a femeilor observată de-a lungul timpului.

În loc de final…

Din nefericire, dovezile revizuite mai sus sugerează că aceasta prejudecată de gen este încă răspândita și de cele mai multe ori nu suntem conștienți de propriile prejudecăți. Nu putem spune că avem egalitate de gen până când acestea nu sunt depășite și că am eliminat distorsiunea irațională pe care o au oamenii față de cineva doar pentru că este femeie. Drepturile egale nu sunt suficiente. Inegalitatea există în mintea noastră, în prejudecățile noastre.

În urma lecturii textului de mai sus am aflat că diferenţele de gen la locul de muncă sunt răspândite la nivel global şi încep cu alegerea profesiei, fiind întreţinute de factori socio-economici şi politici şi de prejudecăţile de gen.

Totuși, concluziile sunt diverse, arată o analiză a meta-analizelor din ultimele două decenii ale secolului XX care subliniază faptul că bărbații și femeile sunt, în principiu, mai asemănători decât diferiți în ceea ce privește personalitatea, abilitățile cognitive și abilitățile de conducere. Oricum ar fi, s-a arătat ca dovezile privind diferențele între sexe și efectele lor la locul de muncă și nu numai acolo nu sunt definitive și nici absolute. Cercetarea nu și-a spus ultimul cuvânt încă în acest domeniu.

Mihaela Abagiu

Mihaela Abagiu este absolventă a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei și a masterului Psihologia Sănătăţii - Cercetare Clinică şi Optimizare comportamentală,  Universitatea din Bucureşti. Este interesată de psihologia bazată pe dovezi ştiinţifice , psihologia ca domeniu de studiu interdisciplinar și de mecanismele de adaptare ale omului, cu precădere în situații adverse de viața, mecanisme care se pot modela prin educare și autoeducare.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR