Eterna și mereu surprinzătoarea dezbatere: sunt sau nu femeile și bărbații de pe planete diferite?

E

Într-o eră a informației și schimbărilor în ritm amețitor aproape orice lucru riscă să iasă repede de pe agenda preocupărilor unei societăți. Cu siguranță nu există însă nimic fugitiv în dorința noastră de a ne explica diferențele dintre bărbați și femei. De fapt, acestă nevoie este atât de constantă încât îi inspiră pe oameni să producă printre altele o comedie serioasă despre o confruntare clasică dintre sexe care are loc cu mai bine de 40 de ani în urmă și îi face să citească cărți ce sugerează că am avea o viață mai ușoară cu sexul opus  dacă pur și simplu înțelegem că venim de pe planete  diferite. Totuși câte dintre deosebirile  percepute sunt confirmate de date în realitate?

Surprinzător sau nu, studiile găsesc puține diferențe importante în ceea ce privește  abilitățile și personalitatea femeilor și bărbaților. Chiar și în domeniile în care discrepanțele se confirmă, cum ar fi abilitatea de orientare în spațiu, acestea par să fie mai degrabă explicate de presiuni diferite pe care mediul arhaic le-a exercitat asupra noastră, decât să ilustreze superioritatea unui sex față de celălalt.

Din păcate, dovezile cu privire la tratarea  diferită a sexelor, independent de calitățile lor, sunt mult mai concludente. Astfel de constatări se fac la locul de muncă și mai devreme, în profesiile pe care ni le alegem ținând cont și de genul căruia aparținem. Nu în ultimul rând, așteptările sociale pot face bărbații și femeile să se comporte diferit chiar și cu propria persoană.

Numărul din martie este o invitație la a judeca diferențele de gen la rece. Citindu-l, veți afla mai multe detalii despre:

  1. Știri Luna Martie
  2. Diferențe de gen la locul de muncă
  3. Diferențe de personalitate între genuri
  4. Diferențe de gen în ceea ce privește auto-compasiunea
Ioana - Andreea Rățoi

Andreea Rățoi este dublu-absolventă de master, absolvind întâi Psihologia Sănătății-Cercetare Clinică și Optimizare Comportamentală și apoi masterul de Neurobiologie din cadrul Universității București. Este preocupată de psihologia clinică și cognitivă, în special de modul în care neuroștiințele pot ajuta la clarificarea proceselor psihologice și la selectarea de intervenții eficiente.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR