De la persona digitală la brandul nostru profesional, azi societatea ne încurajează să ne prețuim și să investim tot mai mult în individualitatea noastră. Ceea ce ne poate face să uităm că trăim de fapt într-un flux constant de relații, fără de care am muri (la figurat și la propriu). În luna februarie, ne uităm mai atent la diferite tipuri de relații și impactul pe care acestea le au asupra vieții noastre, încercând să despărțim mitul de realitate.
Niciun om nu e o insulă. Relațiile pe care le construim în jurul nostru – adânci sau superficiale, pozitive sau dezadaptative – sunt fundația pe care se construiește existența noastră. Iar creierul nostru iubește relațiile. De orice fel: romantice, profesionale, de vecinătate. Când relațiile noastre nu merg bine, sănătatea noastră mentală scade. Când relațiile noastre dispar, riscul nostru de mortalitate crește. Acestea sunt lucruri pe care le știm clar azi.
Însă Louis John Cozolino, profesor de psihologie la Pepperdine University, merge chiar mai departe de atât. Creierul uman este de fapt un organ social, spune el, iar oamenii au evoluat ca ființe sociale cu biologii și creiere inter-țesute. Cozolino a introdus în psihologie termenul de “sociostază” pentru a descrie procesele de influență reciprocă și reglare reciprocă între nivelul de activare metabolică, emoțiile și comportamentul oamenilor aflați în interacțiune. Neuronii-oglindă sunt, de pildă, un bun exemplu al mecanismelor neurale inconștiente puse în slujba acestui tip de inter-reglare.
Din perspectiva lui Cozolino pentru a înțelege cu adevărat oamenii trebuie să înțelegem nu doar cum trăim în relație cu ceilalți, ci chiar felul în care creierele noastre se auto-reglează când se află în relație unele cu altele. Teoria neurobiologiei interpersonale este una interesantă și susținută parțial de evidențe științifice. Însă atunci când intrăm în teritoriul psihologiei inter-personale, precauția e cuvântul de ordine – ceea ce poate părea perfect rezonabil la nivel teoretic, poate să nu arate chiar așa la o cercetare riguroasă în realitate.
De aceea, în acest număr am pregătit o serie de articole care să aducă dovezi palpabile legate de impactul diferitelor tipuri de relații asupra vieții noastre – de la cele romantice la cele profesionale.
-
- Ce se întâmplă în creierul nostru când suntem înțeleși cu adevărat (Și când nu se întâmplă asta.)
Ne citim și luna viitoare cu noutăți din psihologie. Până atunci vă invitam să rămâneți alături de noi și să ne trimiteți părerile voastre și sugestii despre subiectele pe care le-ați dori abordate la newsletter@apsi.ro
Sabrina Răileanu
Sabrina Răileanu - jurnalist la bază şi om cu reflexul condiționat să întrebe "De ce?" - a studiat psihologia la Universitatea Bucureşti și urmează procesul de formare în psihoterapie Gestalt. E pasionată de mecanismele creativității și de cele ale învățării și dezvoltării umane, în paralel lucrând ca trainer organizațional.