De la atacuri teroriste tot mai frecvente la razboaie civile și până la atacuri armate complet întâmplătoare în cele mai avansate țări din lume – pare că lumea în care trăim devine din ce în ce mai violentă, nu?
E adevărat că specia noastră își ucide membri ai propriei specii într-o proporție neobișnuit de mare pentru mamifere, dar într-o proporție tipică altor primate. Și totuși, deși avem o predispoziție evoluționistă spre agresivitate, se pare că lumea este astăzi un loc mai sigur decât niciodată.
Oamenii sunt astăzi mai puțin agresivi decât în trecut – este concluzia unui studiu exhaustiv al literaturii de specialitate în care profesorul Steven Pinker (The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined) analizează diverși indicatori ai violenței de-a lungul mileniilor: crimele, bullying-ul și atitudinile față de bullying, abuzul copiilor, infanticidul, genociduri, tortură, ostilitatea față de minoritățile sexuale, frecvența pedepsei capitale, sclavia, persecuția etc.
Deși niciunul dintre aceste acte de violență nu a ajuns la zero,în ziua de azi frecvența lor a scăzut semnificativ iar inclusiv atitudinile noastre sunt astăzi mai liberale și mai pacifiste decât în trecut.
Și totuși, vedem în media atât de des războaie, crime și diverse acte de violență. Cum se poate atunci ca lumea sa fie astăzi un loc mai bun și mai sigur, când atâtea acte de cruzime sau criminale se petrec peste tot în lume?
Presa oferă o perspectivă distorsionată asupra realității. Jurnaliștii mereu vor raporta evenimente care se întâmplă și nu lucruri care nu se întâmplă, ci merg bine de ani de zile. Știrile trebuie să fie puternic încărcate emoțional (au cu atât mai mult succes cu cât transmit emoții negative, precum frica) ca să genereze rating, astfel încât vor fi prezentate preferențial lucrurile care nu merg bine în lume. Pentru a avea însă o perspectivă echilibrată și realistă, este important să ne uităm la datele din cercetări sistematice, culese pe mai mulți ani și pe diverse țări.
Profesorul Steven Pinker identifică o serie de factori psihologici care au redus agresivitatea de-a lungul timpului:
- empatia,
- auto-controlul,
- intuițiile noastre morale
- și rațiunea
care, în combinație cu o serie de factori externi și favorabili – precum comerțul, cosmopolitismul și dezbaterile raționale, bazate pe dovezi – au destabilizat influența pervazivă a unor instincte umane violente, precum răzbunarea, dominarea și sadismul.
Suntem, așadar, „condamnați” la pace? Cu siguranță că nu. Conflicte există și vor exista, probabil, întotdeauna. Este important însă să fim conștienți de progres, să înțelegem ce anume am făcut bine ca specie de am redus violența și să tratăm agresivitatea nu ca o condiție ireversibilă și ireparabilă, ci ca o problemă care poate fi treptat ameliorată, cel puțin parțial.
Pentru o prezentare amplă și multidisciplinară a agresivității, recomandăm seria de 15 articole publicat în jurnalul de specialitate, Aggression and Violent Behavior.
Victor Bohuș
Victor Bohuș este absolvent al masteratului Psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este pasionat de cercetarea funcționării minții umane, iar printre interesele sale specifice se numără psihoterapia, psihologia interculturală și psihologia evoluționistă.