Restart și de la capăt. Dar.. CUM?

R

Începuturile, în sine, sunt foarte motivante. Fie că e vorba despre 1 ianuarie sau un eveniment plin de semnificație care ne separă de trecut – un nou început creează o breșă temporală ce ne permite să ieșim din noi înșine și să începem să lucrăm la noi, să ne optimizăm.

Nu sunt doar promisiuni goale, făcute sub presiunea culturală, sau sub efectul unui optimism romantic de început de an. Ci un mecanism care ne ajută să dobândim deopotrivă atât conștientizarea, cât și motivația necesare pentru demararea unui proces de schimbare care să ne aducă mai aproape de sinele nostru ideal.

Într-o serie de studii, cercetătorii de la  Wharton School au descoperit că aceste momente semnificative creează noi  “perioade contabile mentale” ce ne ajută să ne distanțăm psihologic sinele prezent de imperfecțiunile pe care le (re)cunoaștem, și care au astfel o șansă să rămână în trecut. Totul a pornit când autorii au început să studieze tiparul vizitelor la sala de fitness din campusul universității: au descoperit vârfuri de prezență în jurul punctelor de tranziție temporală precum zile de luni sau zile de naștere, începutul semestrului sau începutul anului.

Însă și mai interesant a fost când au investigat nivelul de motivație pentru schimbare al unor participanți după ce aceștia au fost rugați să își imagineze că s-au mutat într-un oraș nou. Rezultatul a fost nu numai un nivel de motivație mult crescut față de obiectivele personale anterioare, ci și o distanță percepută mult mai mare față de sinele lor imperfect, de dinainte, în acest context nou.

Se pare, deci, că avem un mecanism de restart inserat în noi, care ne face să fim motivați să ne distanțăm de greșelile trecutului, pentru a ne permite să devenim o variantă mai bună a noastră. Însă, cel puțin la fel de important ca acest mecanism automat este să știm și CUM să facem asta.

Ceea ce ne aduce la newsletter-ul acesta.

Pentru ca aceasta este și misiunea APR: să aducă cât mai mult suport pentru CUM-ul industriei de psihologie. Lună de lună, acest newsletter își propune să aducă instrumente și informații noi, de încredere, validate de cei mai respectați specialiști din România și de peste hotare, după un restart mult-așteptat care ne permite să devenim o variantă mai bună a noastră, ca profesioniști din toate zonele psihologiei.

Pe de altă parte, la final de ianuarie, ne-am propus să vorbim puțin despre schimbare și despre factorii care stau de cele mai multe ori în calea ei (obiceiuri adânc înțepenite , decizii și comportamente neconștientizate , până la cum ne afectează felul în care ne reprezentăm timpul  viața și dorințele de schimbare) și ce putem să facem pentru a sprijini și ușura schimbarea (ritualuri , pași practici  de activare comportamentală, folosirea regretului anticipat , instrumente de depășire a rezistenței la schimbare în organizații.)

 

Astfel, în numărul din ianuarie vă vom povesti despre:

Cam atât pentru ianuarie. Revenim însă în februarie cu teme noi, și sperăm să vă aducem din nou subiecte și informații folositoare și fresh. De aceea vă invitam să fiți în continuare alături de noi și să ne trimiteți părerile voastre și sugestii despre subiectele pe care le-ați dori abordate la newsletter@apsi.ro

Sabrina Răileanu

Sabrina Răileanu - jurnalist la bază şi om cu reflexul condiționat să întrebe "De ce?" - a studiat psihologia la Universitatea Bucureşti și urmează procesul de formare în psihoterapie Gestalt. E pasionată de mecanismele creativității și de cele ale învățării și dezvoltării umane, în paralel lucrând ca trainer organizațional.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR