De ce facem ceea ce facem?

D

Cât din ce facem e ceea ce vrem acum? Dacă nu sunteți la curent cu cercetările recente legate de obiceiuri, răspunsul ar putea să vă surprindă.

De aceea, luna asta vă recomandăm o carte esențială pentru a înțelege și reconstrui un mecanism esențial în viețile noastre – bucla obișnuinței.

Charles Duhigg, un reporter al cunoscutului ziar New York Times, a citit sute de lucrări științifice și a intervievat numeroși oameni de știință pentru a înțelege felul în care funcționează obiceiurile umane.  La baza cărții „Puterea obișnuinței – de ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri”  stau date din psihologia socială, neuroștiințe și psihologia clinică pe care Duhigg le-a transformat într-o lectură plăcută, utilă și pe înțelesul oricui.

Fie că ești terapeut și vrei să folosești tehnicile din carte pentru a-ți sprijini pacienții în demersurile pe care și le propun, sau că ești manager și îți dorești să implementezi o schimbare la nivelul companiei tale, această carte îți va fi extrem de utilă pentru a înțelege cum se formează și cum se menține un obicei, dar și cum se poate transforma un obicei dăunător într-unul benefic.

De ce un obicei devine reflex

Indiferent dacă sunt sănătoase sau distructive, obiceiurile îți modelează viața. Odată ce se fixează, devenind automate, îți va fi mai dificil să rescrii cursul acțiunilor tale. În „Puterea obișnuinței”, Duhigg demontează miturile referitoare la construirea și alterarea acestor acțiuni automatizate. Conform autorului, obiceiurile sunt alegeri inițial conștiente apoi, după o vreme de practică deliberată, devin acțiuni automate. Obiceiurile nu sunt numai o consecință naturală a modului în care funcționezi, dar au și un scop logic: fără un obicei, ai investi foarte mult efort cognitiv de fiecare dată când ai avea de făcut sarcini banale, dar necesare: să faci curat, să te îmbraci sau să mănânci. Așadar, odată ce devii mai bun la ceva, adică pe măsură ce înveți ceva nou, activitatea mentală scade – ești, deci, mai puțin atent și conștient de ceea ce faci. Practic, ești pe pilot automat.

Bucla obișnuinței

Ce poți să faci însă dacă, fără să vrei, ai dezvoltat niște obiceiuri care-ți fac rău? Cum poți să renunți la fumat, să reduci consumul de alcool sau să schimbi felul în care mănânci pentru a deveni mai sănătos? Nicio grijă, cartea răspunde și la aceste întrebări cu care se confruntă majoritatea oamenilor.

Duhigg împărtășește cititorilor ce a descoperit explorând lucrări științifice, discutând cu autorii unor studii inovatoare și vizitându-le laboratoarele pentru a înțelege cum are loc „magia” formării unui obicei nou, dar și schimbarea lui.

Astfel, el introduce noțiunea de buclă a obiceiului și explică din ce este construită și cum poate fi „păcălită” cu o rutină nouă. Această buclă urmează trei pași: semnalul, rutina și recompensa. Ce ai de făcut este să identifici semnalul sau stimulul declanșator și recompensa asociată obișnuinței. Vestea cea bună este că nu trebuie să renunți la ele – le poți păstra. Efortul va fi să integrezi obiceiul cel nou pe care ți-l propui în locul celui vechi.

De exemplu, gândește-te că ajungi seara acasă de la serviciu, te simți obosit și vrei să te relaxezi, așa că te hotărăști să te uiți la un serial. Începi cu un episod și se fac cinci, apoi ți se face somn și adormi. În timp ce te uiți la serial, te simți și puțin vinovat că nu faci ceva mai util cu acel timp, dar ai stabilit deja că ai nevoie de relaxare, așa că rămâi în fața ecranului.

În acest caz stimulul declanșator care îți declanșează obiceiul ar putea fi faptul că te simți obosit și tensionat iar recompensa, relaxarea pe care o simți în timp ce te scufunzi în poveste. Fără să mai punem la socoteală contextul în care te afli, care deja este asociat cu toate celelalte: „am ajuns acasă și mă simt obosit => mă uit la serial => mă simt relaxat”.

Cum ar fi dacă, în loc să te uiți la serial, ți-ai lua 15-20 de minute în care să meditezi? Există o multitudine de aplicații online ce pun la dispoziție diverse scenarii de relaxare pe care le poți folosi. Contextul va fi același, recompensa va fi aceeași – poate chiar mai plăcută pentru că te vei simți mai eliberat – dar ai schimbat deprinderea. În plus, dacă meditezi și te simți mai relaxat și mai liniștit apoi, este posibil să mai ai chef să și citești ceva.

Când înțelegi de ce faci un anumit lucru și care este procesul prin care se automatizează este mai ușor să substitui un comportament care nu te ajută, cu unul care îți este util.

De ce să citești cartea

Ce mi-a plăcut foarte mult la această carte este faptul că vorbește despre formarea obiceiurilor în mai multe contexte: pe plan personal, într-o companie, sau pentru a influența mase mai mari de oameni. Prin natura ei și a modului în care autorul prezintă informații validate științific, nu este doar o carte de self-help ce oferă rețete universale gata să fie utilizate de oricine, oricând, pentru o transformare magică a vieții.

Dimpotrivă, este o carte care nu se ferește să expună și provocările prin care vei trece, eforturile pe care le vei avea de făcut și dificultățile pe care le vei avea de tolerat atunci când pornești la drum spre adoptarea unui stil de viață productiv pe termen lung. Prin povești captivante despre oameni care au contribuit la schimbări de impact în companiile și societățile din care fac parte, Charles Duhigg îți este ghid într-o analiză cât se poate de serioasă a științei din spatele formării și schimbării de obiceiuri, a naturii umane și al potențialului de transformare al oamenilor.

„Puterea obișnuinței – de ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri” de Charles Duhigg

Gina Enache

Gina Enache este psihoterapeut cognitiv-comportamental la Mind Education Health și președinte al Asociației Choice. Este interesată de psihoterapie de cuplu și de promovarea sănătății mentale pe înțelesul oamenilor din afara domeniului.

Add comment

Arhivă Ediții

Pagina de Facebook APR